Oštar start
0

Piše: Bakir Tiro / Dobro doš'o predsjedniče N/FS BiH!

Piše: Bakir Tiro
I dok cijela država priča o izboru novog selektora naše fudbalske reprezentacije, iz N/FS BiH kao zmija noge kriju naredbe pristigle iz FIFA-e i UEFA-e. Svjetska i Evropska federacija po svaku cijenu odlučile su uvesti red u našu urušenu "kuću fudbala“.

Ustavne fudbalske promjene

Doslovce traže "fudbalske ustavne promjene“ u zemlji čije državne institucije funkcionišu dišući na škrge. Nakon što su višemjesečnim pritiskom isforsirali "moralne ostavke“ nepravomoćno osuđenih na pet godina zatvora, Muniba Ušanovića do 1. januara v.d. generalnog sekretara, te Miodraga Kureša, sekretara za finansije, FIFA i UEFA krenule su u čistku Predsjedništva N/FS BiH.

U "mapi puta“ upućenoj na adresu Saveza u sarajevskoj ulici Ferhadija na broju 30, iz Ciriha i Niona traže da u 2010. godini N/FS BiH izmjeni Statut, odnosno „izborni fudbalski zakon“. Naime, FIFA i UEFA ne žele da naš fudbal, to jeste Savez funkcioniše na političkom principu sa tročlanim Predsjedništvom. Zahtijevaju da do avgusta naredne godine i N/FS BiH, kao i ostale njihove članice, ima predsjednika u četverogodišnjem mandatu.

Dosta je rasipanja novca po svijetu

Osim efikasnijeg rada, ovim potezom Sepp Blatter, predsjednik FIFA-e i Michel Platini, predsjenik UEFA-e sa svojim saradnicima indirektno žele onemogućiti rasipanje novca. Delegacije N/FS BiH do sada bile su najbrojnije na svim kongresima FIFA i UEFA. I, dok su sve nacionalne asocijacije imale po dva ili tri člana (predsjednik, generalni sekretar i eventualno prevodilac), naš Savez na kongrese i sastanke u UEFA i FIFA predstavljala je istinska mala "ekskurzija“, sa tri člana Predsjedništva, generalni sekretarom i prevodiocem. "Udarili“ su tako na budžet i moćnih institucija, te FIFA i UEFA neće više da plaćaju turističke obilaske svijeta za najmnogobrojniju delegaciju, mnogobrojniju i od najmnogoljudnije zemlje na svijetu, Kine. Stvarno, i bilo je krajnje vrijeme da im neko stane ukraj!

Komisije N/FS BiH naš problem

I tu nije kraj priči oko enormnog trošenja fudbalskog novca u jednoj od najsiromašnijih zemalja Evrope. N/FS BiH funkcioniše na gotovo identičan način kao rasipnički državni aparat Bosne i Hercegovine. Komisije Saveza, njih 13, sve broje po šest članova. Formirane su, uredno, po nacionalnom ključu, po principu 2:2:2. Npr. samo jedna sjednica N/FS BiH košta od minimalnih 800 do 1.200 KM. Članovima komisija isplaćuju se putni troškovi dolaska na sastanke u Sarajevo, dnevnice u iznosu od 40 KM i radne takse od 60 maraka, pa i ne čudi što je N/FS BiH u dugu oko tri miliona maraka.

Nažalost, FIFA i UEFA u "mapi puta“ za bolje sutra fudbala u BiH ne spominje da bi i broj ljudi u komisijama trebao bit smanjen!? No, to je naš problem. Ali, ko će ga riješiti u "mračnom krugu“ N/FS BiH, kada su članovima gotovo svih komisija dobri prijatelji "foteljaša“ u Predsjedništvu i Izvršnom odboru?!

Fudbal kopija politike

Cijela priča oko "fudbalskih ustavnih promjena“ u ovoj zemlji mogla bi završiti kao i višegodišnja agonija oko izmjene Ustava BiH, zbog čega država ne može zakoračiti ka EU, dok nam susjedi iz obližnjih zemalja od 19. decembra mašu iz bezviznog voza ka ostalim zemljama razvijene Evrope. Fudbal je izvanredna kopija političke slike u ovoj zemlji. Za ukidanje Predsjedništva N/FS BiH i izbor predsjednika Saveza u četverogodišnjem mandatu je većina fudbalskih poslanika iz većih gradova Federacije.

Protiv ukidanja Predsjedništva N/FS BiH apriori su iz Republike Srpske, jer u FS RS i njihovi funkcioneri u N/FS BiH smatraju da "državni Savez mora raditi na principu državnog uređenja zemlja“. I u zapadnoj Hercegovini dijele mišljenje svojih ratnih i poratnih partnera u razgradnji Bosne i Hercegovine. Međutim, ima i onih koji misle da fudbal, odnosno nogomet treba napraviti funkcionalniji iskorak, te nisu toliki tvrdolinijaši kao u manjem bh. entitetu.

Moguća suspenzija iz FIFA-e i UEFA-e

FIFA i UEFA su bile jasne i glasne! Na osnovu naloga upućenog u N/FS BiH, krajem aprila ili početkom maja mora zasjedati Skupština našeg Saveza kako bi izmijenila Statut i način izbora u izbornoj 2010. godini. Prema njemu Predsjedništvo N/FS BiH mora biti ukinuto, te u avgustu biti sazvana Vanredna Skupština N/FS BiH koja bi izabrala predsjednika u četverogodišnjem mandatu.

Ipak, da bi se provele "fudbalske ustavne promjene“ na skupštinskom zasjedanju, prema dosadašnjem "frankeštajnskom“ Statutu N/FS BiH, od 60 delegata (40 iz F BiH i 20 iz RS) njih 45 mora glasati za jačanje institucija u državnom Savezu. Teško, jer velika većina delegata u Skupštini N/FS BiH je produžena ruku destruktivnih političkih stranaka.

Ne provedu li striktne naredbe iz FIFA i UEFA u 2010. godini, nije isključeno da naš Savez bude suspendovan iz članstava FIFA-e i UEFA-e. Konkretno, našim klubovima mogao bi biti zabranjen nastup u UEFA kupovima, reprezentacijama u kvalifikacijama za velika međunarodna takmičenja.

Sa FIFA-om i UEFA-om nema šale. Potezi iz Ciriha i Niona konkretniji su i radikalniji od ovdašnjih OHR-ovih.

Ako ništa, zbog mogućih pogubnih kazni dobro doš'o predsjedniče N/FS BiH u 2010. godini. Ma kako se zvao i ma ko bio…