BiH
2.8k

Dobrinja dobija otvorene bazene sa pratećim sadržajima

Klix.ba
Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo na današnjoj je sjednici usvojilo Nacrt Urbanističkog projekta "Sportsko-rekreacioni centar Dobrinja" i uputilo ga u javnu raspravu u trajanju od mjesec, nakon čega će UP Vijeću biti ponuđen na usvajanje.

Radi se o jednom od projekata iz programa "Pokrenimo Novi Grad zajedno", čija gradnja je planirana u blizini Dobrinjske gimnazije, čime će Općina Novi Grad Sarajevo prvi put dobiti otvorene bazene sa pratećim sportsko-rekreacionim sadržajima.

Urbanističkim projektom je predviđena izgradnja velikog otvorenog bazena i manjeg bazena za djecu. Pored toga planirani su i drugi sadržaji poput sportskih terena za odbojku na pijesku, te pratećih ugostiteljskih sadržaja.

Realizacija ovog projekta vrlo je značajna za Općinu Novi Grad, ali i naselje Dobrinja, koje ima više od 30.000 stanovnika i trenutno im nedostaje sličnih sadržaja.

Idejnim projektom je planirano da bazen služi kao jedna multifunkcionalna ploha, koja u toku zime može biti pretvorena u klizalište, a u periodu u kojem nije moguće kupanje na otvorenom, moći će se koristiti kao sportska ploha za košarku, odbojku, mali nogomet i slično. Bit će to jedan novi kvalitetan sadržaj za Općinu Novi Grad, ali i za grad Sarajevo.

Također, planirano je i hortikulturno uređenje prostora u skladu sa namjenom objekata, gdje će zelene površine činiti najmanje 30 posto ukupne površine prostora. Oko centra će biti postavljene klupe, korpe, panoi, rasvjeta, pješačke staze i drugi sadržaji koji će uljepšati i upotpuniti ovaj dio novogradske općine.

Nakon usvajanja Urbanističkog projekta, Općina Novi Grad Sarajevo će krenuti u pribavljanje potrebnih dozvola za gradnju objekta, a najvjerovatnije će Općina biti investitor izgradnje ovoga objekta.