BiH
1

Dobra izlaznost Hrvata u BiH na referendum

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U Republici Hrvatskoj, ali i svim njenim ambasadama u svijetu, danas se održava referendum, na kojem građani mogu da se izjasne da li su za ustavne promjene, da brak bude definisan kao zajednica muškarca i žene.

Svi državljani Republike Hrvatske, koji žive u drugim zemljama, danas mogu izaći i glasati na referendumu. Kako je za Agenciju Anadolija izjavila konzulica Vesna Vid, referendum se danas održava na sedam biračkih mjesta u BiH, u generalnim konzulatima u Banjoj Luci, Tuzli, Mostaru, te u ambasadi u Sarajevu.

"Posjećenost je dobra, dosta ljudi dolazi da glasa temeljem potvrda, koje smo organizirali, a na temelju kojih oni mogu ostvariti svoje glasačko pravo. Potvrde dobijaju birači koji imaju prebivalište u BiH, a do 20. decembra se nisu uspjeli registrirati", kazala je Vid.

U Banjoj Luci je do 11 sati glasanju pristupilo 19 birača, Tuzli 77, Mostaru 886, a u Sarajevu 136, rekla je Vid. Glasanje traje samo danas, a biračka mjesta su otvorena od 7 sati jutros do 19 večeras.

"U našoj ambasadi imamo dva glasačka mjesta i ona su podijeljena prema abecedi", dodala je Vid.

Građani će se na trećem referendumu u istoriji moderne hrvatske države, koji se održava danas, moći izjasniti o ustavnoj definiciji braka, nakon čega će uslijediti brojanje glasova i prvi neslužbeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Državni referendum o ustavnoj definiciji braka treći je od sticanja hrvatske samostalnosti, a prvi koji je raspisan na inicijativu građana.

Birači na referendumu odgovaraju na upit jesu li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca.