BiH
3

Hrvatska: Birači iz BiH pozvani da glasaju na referendumu o braku

Klix.ba
Državni referendum, o promjeni Ustava Republike Hrvatske na način da se u Ustav Republike Hrvatske unese definicija braka kao životne zajednice muškarce i žene, održat će se u nedjelju 1. decembra 2013. godine za sve birače koji će glasati izvan Republike Hrvatske, saopćeno je iz ambasade ove zemlje.

Državljani Republike Hrvatske koji imaju prebivalište u Bosni i Hercegovini svoje glasačko pravo ostvaruju uz uvjet aktivne registracije birača.

Zahtjev za aktivnu registraciju birači mogu podnijeti u Ambasadi Republike Hrvatske u Sarajevu, generalnim konzulatima u Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli. Obrazac za aktivnu registraciju birača može se preuzeti na internetskim stranicama Ambasade na adresi http://ba.mvp.hr ili u zgradi Konzularnog odjela na adresi Skenderija 17, Sarajevo.

Napominjemo da državljani Republike Hrvatske koji nisu aktivno registrirani neće moći glasati bez obzira ako su se prethodnih godina nalazili na biračkom spisku.

Podnositelj zahtjeva za aktivnu registraciju birača mora vlastoručno potpisati zahtjev. Kada se zahtjev šalje putem pošte, faksa ili e-maila (skenirano) podnositelj zahtjeva mora priložiti i presliku valjanog identifikacijskog dokumenta (hrvatski pasoš ili lična iskaznica).

Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a žele glasati u Bosni i Hercegovini, zahtjev za prethodnu registraciju podnose u diplomatskoj misiji/konzularnom uredu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

Obrazac za prethodnu registraciju birača može se preuzeti na internetskim stranicama Ambasade na adresi http://ba.mvp.hr ili u zgradi Konzularnog odjela na adresi Skenderija 17, Sarajevo.

Zahtjevi za aktivnu i prethodnu registraciju mogu se podnositi lično, putem pošte, faksa i e-maila do srijede 20. novembra 2013. godine.