BiH
3

Doboj: Završeno takmičenje u preletu paraglajderom

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Najveći uspjeh na trećoj sportsko-turističkoj manifestaciji "Paraglajding Air Race - Doboj 2012", koja je održana na planini Ozren, postigao je Pero Tubić iz Doboja, koji je paraglajderom preletio 112 kilometra i za izršenje sedam zadataka dobio 381 bod.

Drugo mjesto pripalo je članu kluba "Air adrenalin" iz Banje Luke Aleksandru Santraču sa preletom 23 kilometara i osvojenih 360 bodova, a treći je Dino Delić iz sport kluba "Ekstrem" iz Sarajeva, sa preletom 11 kilometara i osvojena 183 boda.

"Na 'Paraglajding Air Race - Doboj 2012', koje se već treću godinu održava na planini Ozren, učestvovalo je devet klubova sa 22 takmičara iz BiH, Hrvatske i Slovenije i jedino je takmičenje u disciplini preleta u BiH", rekla je Srni koordinatorka projekta Marija Ivić.

Ivićeva, koja je i predstavnica Turističke organizacije opštine Doboj, naglasila je da je planina Ozren stekla imidž paraglajding destinacije, ne samo u BiH, već i šire, jer posjeduje veoma dobre meteorološke uslove i vazdušna strujanja za letenje, te povoljan geografski položaj i prekrasne predjele nadmorske visine od 120 do 918 metara.

"Za potrebe turista, kao i za paraglajding takmičenja na najvišem vrhu Ozrena Velikoj Ostrovici - 918 metara nadmorske visine, izrađen je vidikovac, a na visu Gostilj na 773 metara nadmorske visine platforma za iskusne paraglajding letače i tri poletišta za ostale", dodala je Ivićeva.

Organizator manifestacije je dobojski Klub "Paragost", a suorganizator Turistička organizacija opštine Doboj. Paraglajding je jedan od najmlađih vazduhoplovnih sportova i riječ je o slobodnom letenju, odnosno padobranskom jedrenju, koji su početkom 1980-ih godina koristili planinari i alpinisti tražeći najjednostavniji način silaska sa osvojenih vrhova.

U Evropi se od 1986. godine počinju organizovati i prva paraglajding takmičenja u više raznih disciplina.