BiH
0

Do kraja septembra isplata podsticaja za šest mjeseci?

SRNA
Ante Krajina (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ante Krajina (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predstavnici poljoprivrednika u Federaciji BiH i federalni ministar finansija Ante Krajina i ministar poljoprivrede Jerko Ivanković Lijanović postigli su danas sporazum, prema kojem Ministarstvo finansija do kraja septembra treba da isplati podsticaje za poljoprivrednu proizvodnju koji dospijevaju završno sa 30. junom.

Izrazivši razumijevanje za probleme poljoprivrednih proizvođača, Krajina je rekao novinarima nakon sastanka da su predstavnici poljoprivrednika i Vlade Federacije iznijeli svoje argumente.

"Dogovor je otprilike ovaj – planiramo tokom sedmice koja počinje 23. septembra da maksimalno izvršimo naše obaveze, koliko to bude moguće, u zavisnosti od priliva sredstava za isplatu poljoprivrednih podsticaja“, pojasnio je Krajina.

On je dodao da je dogovoreno i da resorno ministarstvo utvrdi obaveze za podsticaj poljoprivredi završno sa 30. junom, nakon čega će biti poznato kolike su ukupne obaveze, te koliko će moći biti izmireno.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Miro Pejić izjavio je da poljoprivrednici nisu zadovoljni dogovorenim, ali da je situacija sa budžetom takva da moraju čekati.

"Moj lični stav, nakon današnjeg razgovora, jeste da budemo strpljivi i sačekamo 15 dana", rekao je Pejić i dodao da će o današnjem dogovoru upoznati Predsjedništvo Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH koje će utvrditi naredne korake.

Jerko Ivanković Lijanović rekao je da je iz programa podsticaja u ovoj godini isplaćeno nešto manje od 20 miliona KM, a da ukupna budžetska sredstva predviđena za te namjene u 2013. godini iznose 68 miliona KM.

Prema njegovim riječima, bit će sačinjena analiza pristiglih zahtjeva za isplatu poljoprivrednih podsticaja, tako da će se znati koliko je zahtjeva stiglo za prvih šest mjeseci ove godine i koliko je od toga moguće isplatiti.

Pejić je najavio da bi sjednica Predsjedništva Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH mogla da bude održana u petak, 13. septembra.