Dugotrajne procedure
613

Do kraja oktobra javni pozivi za zapošljavanje djece poginulih boraca iz Sarajeva

I. Č.
Elmedin Konaković i Almina Mašin-Suljagić (Foto: Vlada KS)
Elmedin Konaković i Almina Mašin-Suljagić (Foto: Vlada KS)
Javni pozivi za sufinansiranje zapošljavanja blizu 650 djece šehida i poginulih boraca, koju je u junu pompezno najavio predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo i predsjednik stranke Narod i pravde Elmedin Konaković, bit će raspisani do kraja oktobra, potvrđeno je za Klix.ba.

Javna ustanova Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo za sufinansiranje zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca planira, kako su to naveli u odgovoru za Klix.ba, izdvojiti tri miliona konvertibilnih maraka.

"Sredstva za provođenje programa bit će osigurana kroz rebalans budžeta Službe za zapošljavanje, kao i kroz rebalans budžeta Kantona Sarajevo na pozicijama predviđenim za Ministarstvo za boračka pitanja. Dio sredstava bit će osiguran kroz Ministarstvo za privredu koje dodjeljuje grant sredstva", kazala nam je Almina Mašin-Suljagić iz Službe za zapošljavanje KS.

Prije objave javnih poziva potrebne su, kako je to istakla Mašin-Suljagić, saglasnosti Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, Ministarstva privrede KS te Vlade KS.

U Kantonu Sarajevo je, prema podacima Službe za zapošljavanje, evidentirano ukupno 789 djece koja pripadaju kategoriji šehidskih/poginulih boraca. Ukupno 921 osoba, koja pripada kategoriji šehidskih/poginulih boraca, evidentirana je u Kantonu Sarajevo.

"Analiza je sačinjena po starosnoj i kvalifikacionoj strukturi, zanimanjima i radnom iskustvu. Mladih do 35 godina ukupno ima 450. Po kvalifikacionoj stukturi VSS 186, SSS 169 i KV 79. Iz analize je vidljivo da je za zaposlenje zainteresovano 645 osoba, dok 109 osoba nije zainteresovano za zaposlenje, i to zbog godina života, bolesti, loše kvalifikacione strukture i zanimanja (najčešće NK radnici) i i slično", kazali su nam u Službi za zapošljavanje.

Provedeno anketiranje je pokazalo da je najveći broj osoba zainteresiran za zapošljavanje, nakon toga ide samozapošljavanje, pripravnički staž i prekvalifikacije i dokvalifikacije.