BiH
32

Dnevni centar za djecu koja rade na ulici nastavlja rad

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dnevni centar za djecu koja obavljaju rad na ulicama u Kantonu Sarajevo, projekt Kantonalnog centra za socijalni rad, nakon tri i po godine uspješnog rada, nastavlja rad i u 2013. godini.

"Imamo obećanja i od vlade i od nadležnih institucija, ali i donatora da će se obezbijediti sredstva tako da ne strahujemo od zatvaranja. Hrane imamo sasvim dovoljno za početak godine, s obzirom na to da je i rok trajanja namirnica kratak i da ne možemo imati velike rezerve", kazala je Feni koordinatorica Centra Kanita Kulić.

Po njenim riječima, za januar i februar trenutno imaju dovoljno i garderobe i hrane za djecu "tako da je taj osnovni rad s djecom pokriven".

"Što se tiče zimskog perioda kojeg smo se najviše plašili i povećanog broja djece na ulicama, ali i u Dnevnom centru, istina je da intenzivnije radimo. Statistike u Dnevnom centru kažu da je u decembru 2012. premašen broj u odnosu na prethodne mjesece i godine rada", ističe Kulić.

Dakle, dodala je, u Dnevni centar je u decembru došlo oko 200 djece, što znači da je bilo oko 750 posjeta, znači da je svako dijete došlo dva ili tri puta u Dnevni centar u toku decembra.

"Niske temperature su razlog tog velikog broja djece u Dnevnom centru. Očekujemo da će sličan broj djece biti i u januaru i februaru naročito ako nas ponovo pogode velike snježne padavine", kazala je Kulić.