BiH
7

Zenica: Oko 200 djece i odraslih sa posebnim potrebama čeka izgradnju Dnevnog centra

Piše: E. M.
Sa sastanka sa premijerom Galijaševićem i ministrom Šahinovićem (Foto: Vlada ZDK)
Sa sastanka sa premijerom Galijaševićem i ministrom Šahinovićem (Foto: Vlada ZDK)
U Zenici živi blizu 200 djece i odraslih s posebnim potrebama koji nemaju riješeno pitanje institucionalnog odgoja i boravka, a prijeko potreban dnevni centar stvorio bi bolju budućnost za sve njih.

Predstavnici Javne ustanove za djecu i odrasle s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona početkom jula su od premijera Miralema Galijaševića dobili jasnu podršku za izgradnju dnevnog centra, čime bi se riješio već pomenuti problem.

Predsjednik Upravnog odbora JU za djecu i odrasle s posebnim potrebama ZDK Faruk Smajević u razgovoru za Klix.ba je kazao kako jedan takav dnevni centar postoji u Visokom te da njegovi korisnici imaju sve potrebne sadržaje koji su po evropskim standardima.

"Dnevni centar u Visokom su napravili njemački donatori, a s obzirom na to da imam sina koji boluje od cerebralne paralize, nakon obilaska centara širom svijeta uvidjeli smo da je Dnevni centar u Visokom jedan od najboljih", kazao je Smajević te dodao da su korisnici centra dobili sadržaje koji su vrijedni svake pažnje i da sigurno mogu biti primjer drugim kantonima, kao i cijeloj regiji.

Njemački donatori koji su izgradili i Dnevni centar u Visokom, u Zenici su napravili Centar za ranu intervenciju za djecu uzrasta od tri mjeseca do šest godina, koji je ujedno jedini na ovim prostorima.

Međutim, kako bi se riješio problem djece starije od šest godina i odraslih potrebno je napraviti Dnevni centar kakav postoji u Visokom i kakav se trenutno gradi u Žepču.

"U Zenici postoji nekoliko udruženja roditelja koji su u nedostatku Dnevnog centra uložili mnogo truda i napravili divljenja vrijedna rješenja koja su manje ili više uspješna u kreiranju angažmana osoba s posebnim potrebama na dnevnom nivou. Međutim, nijedno udruženje, općina ili grad ne mogu zamijeniti neophodnu potrebu institucionalnog državnog rješavanja pitanja dnevnog centra za djecu i odrasle s posebnim potrebama. Dnevni centar se mora napraviti u okviru Javne ustanove jer kako zdrava djeca imaju vrtiće i škole, tako i ova djeca trebaju imati svoj dnevni centar", dodao je Smajević.

Dnevni centar u Visokom mjesto je rehabilitacije korisnika iz Visokog, Vareša, Olova, Breze i Kaknja. Međutim, Zenica u kojoj živi veliki broj djece i odraslih s posebnim potrebama, nema institucionalno riješeno pitanje dnevnog centra, iako se za tim korakom trebalo davno posegnuti.

"Najbolje rješenje je, uz pomoć njemačkih partnera, izgradnja i adaptacija postojećeg obaništa u zeničkom naselju Crkvice. Svakako, potrebna je i partnerska uključenost nadležnih ministarstava, Vlade ZDK, grada Zenice i udruženja roditelja koji će stati iza ideje izgradnje dnevnog centra", pojasnio je naš sagovornik.

Tokom nedavno održanog sastanka u zgradi Vlade, premijer Miralem Galijašević i ministar Nurđehan Šahinović izrazili su spremnost da pruže podršku te su naglasili potrebu uspostave dnevnog centra i u Zenici.

"Dobili smo snažnu, čak i ličnu podršku gospodina Miralema Galijaševića, što nam je ključno u ovom momentu i u budućnosti. Također, budžetski tretman ove ustanove treba imati preferencijalni status koji se za pocetak mora izravnati sa drugim kantonalnim institucijama", izjavio je Smajević.

Podršku izgradnji dnevnog centra u Zenici dali su i roditelji, predstavnici Udruženja djece i odraslih s posebnim potrebama, kao i njemački partneri. Realizacija projekta izgradnje dnevnog centra u Zenici trebala bi početi u 2017. ili 2018. godini, dok će u narednom periodu biti prikupljene potrebne izjave i pismene podrške za realizaciju projekta.