Sud BiH
16

Đuričić i Spasojević proglašeni krivim za ratne zločine u logoru Uzamnica kod Višegrada

S. Š.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu presudu Milomiru Đuričiću i Vukadinu Spasojeviću koji su osuđeni na ukupno 16 godina za ratne zločine u logoru "Uzamnica" kod Višegrada.

Milomir Đuričić je osuđen na pet, a Vukadin Spasojević na 11 godina zatvora zbog zločina počinjenih 1992. i 1993. u logoru "Uzamnica".

Osuđeni su za zločin protiv čovječnosti i učešće u širokom i sistematičnom napadu usmjerenom na nesrpsko stanovništvo u Višegradu.

Đuričić je osuđen u svojstvu upravnika "Uzamnice" od augusta 1992. do aprila 1993, a Spasojević kao razvodnik straže u ovom logoru od maja 1992. do septembra 1993. godine, prenosi Detektor.

U presudi se navodi da su bošnjački civili držani u neuslovnom hangaru, bez grijanja, mogućnosti za kupanje i korištenje toaleta, kao i zdravstvene zaštite.

Đuričić je proglašen krivim još po dvije tačke optužnice, da nije spriječio podređene da zlostavljaju i prisiljavaju na seksualni odnos zatočenike, kao i da je svojim propustima omogućio da Milan Lukić i pripadnici njegove paravojne jedinice dolaze i tuku zatočene.

Lukić je u Haškom tribunalu osuđen na kaznu doživotnog zatvora za zločine u Višegradu.

Spasojević je osuđen po četiri tačke za prisiljavanje zatočenih žena i muškaraca na seksualni odnos i njihovo fizičko zlostavljanje, što je okvalifikovano kao mučenje. Kako se navodi, ova zlostavljanja su drugi vojnici posmatrali i smijali se.

Đuričić je oslobođen optužbe da je odobravao odvođenje zatvorenika na prinudne radove, jer Vijeće smatra da nema dokaza da su tamo zlostavljani ili izgladnjivani, a neki su se i dobrovoljno javljali.

Spasojević je oslobođen optužbi po 12 tačaka za prisiljavanje na seksualno zlostavljanje i nanošenje teških patnji. Gluhajić je obrazložio da za dio ovih tačaka nisu izvedeni dokazi koji van razumne sumnje dokazuju odgovornost optuženih, jer svjedokinje neke događaje nisu spominjale ili ih nisu potvrdili drugi svjedoci. Za dio tačaka donesena je oslobađajuća presuda jer svjedoci nisu svjedočili na suđenju, već su samo pročitani njihovi iskazi.

Suđenje Đuričiću i Spasojeviću je počelo u martu 2022. godine.

Na ovu presudu je dozvoljena žalba Apelacionom vijeću Suda BiH.