Slavlje je izostalo
15

Đurđevdan bez jorgovana i slavlja: U sarajevskom naselju Gorica danas vlada tišina

L. K.
Đurđevdan je, a na sarajevskoj Gorici danas vlada nešto drugačija atmosfera nego prethodnih godina. Tiho je, nema mnogo ljudi, nema muzike, a ni slavlja. Za ovakvu situaciju pomalo je zaslužna činjenica da je nastupio ramazan, mada je glavni krivac za dvomjesečnu tišinu na Gorici pandemija koronavirusa.

Romi danas slave Đurđevdan (Ederlezi), jedan od svojih najznačajnijih praznika, kojim ispraćaju zimu i slave dolazak proljeća. U prošlosti su Romi ovim praznikom obilježavali prekid zimovanja i pokrećući svoje čerge ponovo polazili na put.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Ove godine Đurđevdan u romskom naselju Gorica u Sarajevu izgleda nešto drugačije. Mještani su prepušteni sami sebi, a za slavlje ove godine nemaju želje. Nehro je jedan od mještana naselja Gorica, ističe kako je pandemija ostavila traga na ovom društvu i naselju. Osjetna je činjenica da je ramazan, kao i da je nastupila kriza zbog pandemije koronavirusa.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Kako je nama, tako je svima. Ne bi bilo uredu reći da je nama teško, a drugima nije. Svima nam je isto. Ali, proći će i ovo", poručuje Nehro.

Prisjeća se boljih vremena, kada bi ustajali rano, odlazili u Nahorevo i brali cvijeće. Grupa okupljenih sa sjetom govori o jutarnjim ritualima koji im nedostaju. Jorgovan se po povratku kući stavlja u vodu, dom zamiriše, a djeca se polako bude i vesele praznicima. Zatim slijedi slavlje, roštiljanje i uživanje uz pjesmu.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Nema kuće koja nije imala janje ispred vrata. To su bila drugačija vremena, sada o tome možemo samo sanjati", govore, dodajući kako nisu pretjerano oduševljeni potezima nadležnih iz svoje Općine. Iako još uvijek niko nije došao da ih posjeti, oni ih svakako očekuju. Redovni su na slavljima, kažu, ali na zahtjeve i molbe se nikada ne odazivaju.

"Ovo je prvi put da se ništa ne dešava, da je ovako tužno. A više od korone me boli činjenica da je ova kriza pokazala kakva smo mi država. Mada, možda najviše boli ova tišina", kratko komentariše mještanin Rešad, pokazujući na naselje kojem su, kako kaže, vlasti okrenule leđa.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Danas, za razliku od prethodnih godina, neće biti slavlja. Mještani će ostati u svojim domovima i nostalgično se osvrtati preko ramena govoreći jedni drugima o slavljima koja su organizovali prethodnih godina. Goricu ostavljamo u tišini, uz nadu da će nas na ovoj adresi već sljedećeg 6. maja dočekati nešto veselija priča. Manje tuge, više slavlja i domovi iz kojih se širi miris svježih jorgovana.