BiH
13

Đonlagić i Škaljić: Nećemo od države uzeti 30.000, može od FBiH 13.000 KM

Piše: E. Gorinjac
Nakon našeg jučerašnjeg teksta u kojem smo objavili kako su zastupnici Saveza za bolju budućnost BiH-Fahrudin Radončić u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirsad Đonlagić i Fehim Škaljić podnijeli zahtjev za profesionaliziranje u tom Domu prije nego su regulirali status penzionera, a najvjerovatnije da bi dobili otpremninu od 30.000 KM, njih dvojica su u svom reagiranju praktično potvrdili ono što smo objavili.

Tačnije, u svojoj jučerašnjoj izjavi koju nam je dao, Škaljić je potvrdio naše informacije, ali nakon 24 sata odlučili su pokušati još jednom uvjeriti javnost da nisu namjeravali uzeti 30.000 KM od države.

Naime, Škaljić i Đonlagić navode da Parlamentu BiH nikada nisu podnijeli zahtjev da im se isplati 30.000 KM, što je apsolutno tačno, što mi nismo ni tvrdili. Situacija je sljedeća, dvojica zastupnika su podnijeli zahtjeve da budu profesionalni zastupnici u Parlamentu BiH, ali kako su ranije napunili dovoljno godina da bi mogli otiću u penziju, nadležna parlamentarna Komisija je od njih tražila da se prvo penzionišu, pa da onda zatraže da djeluju kao profesionalni zastupnici. U suprotnom, u slučaju da su postali profesionalni zastupnici prije penzioniranja i da su u tom statusu bili samo dan te otišli u penziju, imali bi pravo na 30.000 KM.

Ovakve pogodnosti, što Zakon nažalost dozvoljava, i ranije su koristili neki zastupnici iz prethodnih saziva, pa se očito Administrativna komisija ovog puta pobrinula da ne napravi isti propust, ako već ne mora.

"Penzionisani smo na osnovu ispunjenih uvjeta od 40 godina radnog staža i 65 godina života. To smo učinili prije ostvarivanja statusa profesionalnog poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH. U tom smislu naš posljednji poslodavac je bio Parlament Federacije Bosne i Hercegovine", navode u reagiranju.

Ovo je također tačno, ali je tačno i to da su se penzionisali nakon što im je Administrativna komisija u Parlamentu BiH odbila zahtjev za profesionaliziranjem statusa prije nego se penzionišu, što je uostalom i sam Škaljić jučer potvrdio u svojoj izjavi za Klix.ba.

"To pravo ostvarujemo s danom 9.12.2014. godine, te je jasno da nam otpremnine može isplatiti samo posljednji poslodavac, odnosno Parlament Federacije Bosne i Hercegovine i to u iznosu od oko 13.000 KM", navode u reagiranju.

To je i nama jasno, ali ako je to Škaljiću i Đonlagiću bilo jasno sve vrijeme, postavlja se pitanje zašto su uopće onda čekali da ih Administrativna komisija Parlamenta BiH na to upozori. Također, u jučerašnjem tekstu smo naveli i to da od Parlamenta FBiH mogu dobiti mnogo manji novčani iznos, odnosno 13.000 KM, kako i sami navode.

"Potpuno je jasno da ne postoji naš zahtjev za isplatu od 30.000 KM, jer su naša prava već rješena na federalnom nivou. Stoga smatramo zaista nepotrebnim insinuacije i napad na naš dignitet, makar iz razloga što smo i mi i SBB više puta pokazali i zakonski inicirali ukidanje privilegija za politčare i u tom smislu ćemo vrlo brzo ponuditi nekoliko zakonskih prijedloga", stoji u njihovom reagiranju.

Već smo na početku ovog teksta konstatovali da nismo ni tvrdili da su podnijeli zahtjev za 30.000 KM, već da bi taj novac slijedom događaja mogli dobiti da ih Administrativna komisija nije odbila. Što se tiče iniciranja ukidanja privilegija političarima, što oni i stranka kojoj pripadaju, kako kažu, traže i tražit će, interesantno bi bilo da su inicirali da im Parlament FBiH ne isplati ni ovih 13.000 KM koje im po Zakonu pripadaju, ali u svom reagiranju ne navode ni da će ih uzeti ni odbiti.