BiH
362

Škaljić i Đonlagić htjeli od Parlamenta BiH otpremninu od 30.000 KM?

Piše: E. Gorinjac
Fehim Škaljić i Mirsad Đonlagić (Foto: Klix.ba)
Fehim Škaljić i Mirsad Đonlagić (Foto: Klix.ba)
Dvojica zastupnika SBB-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Fehim Škaljić i Mirsad Đonlagić podnijeli su zahtjev Administrativnoj komisiji tog doma da se profesionaliziraju, ali je, kako saznaje Klix.ba, Komisija to odbila, tražeći da se prethodno penzionišu.

Naime, budući da su ranije stekli uvjete za penzionisanje, prije preuzimanja mandata u državnom parlamentu, udovoljavanje njihovom zahtjevu, odnosno njihov odlazak u penziju kao državnih zastupnika, makar tamo bili i jedan dan, bi značio da imaju pravo na otpremninu koju bi naplatili iz državnog budžeta blizu 30.000 KM.

U slučaju da su postali profesionalni zastupnici prije penzionisanja mogli su dobiti otpremninu, potom "zamrznuti" penziju te se profesionalizirati i nastaviti primati plaću državnog parlamentarca.

Škaljić u izjavi za Klix.ba tvrdi da to nisu uradili zbog otpremnine koja iznosi šest neto plaća, što im prema važećem zakonu pripada ukoliko bi otišli u penziju kao državni parlamentarci.

Kako saznajemo, nakon što ih je Administrativna komisija u državnom parlamentu odbila, podnijeli su zahtjev Komisiji u Federalnom parlamentu da se završi papirologija radi penzionisanja, gdje je otpremnina mnogo manja.

"Svi zastupnici SBB-a u Parlamentu BiH su podnijeli zahtjev za profesionaliziranje iz potrebe da se posvetimo tom poslu. Mi smo prenijeli dokumentaciju iz Federalnog parlamenta, ali su nas upozorili, s obzirom na to da Đonlagić i ja ispunjavamo uvjete po godinama za penziju, da prvo moramo podnijeti zahtjev za penzionisanje. Mi smo kao građani podnijeli zahtjev za penzionisanje, u međuvremenu taj proces teče u PIO-u, a u državni parlament smo primljeni kao profesionalni zastupnici", objašnjava Škaljić.

Što se tiče mogućnosti da su bili svjesni da se prvo trebaju penzionisati prije reguliranja statusa u državnom parlamentu te njihove navodne namjere da im je cilj bio uzeti otpremninu, Škaljić kaže da za takvo što nema argumenata.

"Za takve stvari nema argumenata, to su zakonske kategorije i mi tu personalno nemamo utjecaja", kazao je Škaljić.

Slične stvari su se dešavale i u ranijim sazivima Parlamenta BiH gdje su zastupnici dobijali otpremnine nakon penzionisanja, a potom odmah već nakon nekoliko dana zamrzavali penzije te se profesionalizirali i dobijali plaće od nekoliko hiljada maraka.