Reakcija
26

Đokić o američkim sankcijama: Smeta im što pokazujem iskreno poštovanje i ljubav prema Rusiji

B. R.
Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić (SP) komentarisao je sankcije koje su mu ranije danas izrekle Sjedinjene Američke Države.
Za njega su ove sankcije pokazatelj, kako je izjavio, velike slabosti, SAD-a. Nije mu ništa sporno u onome što je do sada radio kao entitetski zvaničnik.

"Ne znam šta je to što bi se moglo kvalifikovati kao štetna radnja kada sam 2017. potpisao sporazum o saradnji, a na osnovu ovlaštenja Vlade RS-a kako bi se izvršila gasifikacija postrojenja za proizvodnju i preradu nafte u Rafineriji nafte Brod", rekao je za Srnu.

Prema njegovim riječima, ova aktivnost imala je za cilj da se neutrališe veliki zagađivač sa kojim je problem imala Hrvatska i RS u tom tom području.

"U SAD-u imaju neke svoje kriterije, ni najmanje mi to ne smeta. Oni su trebali da nazovu pravim razlogom ono što su uradili, a to je da ja pokazujem iskreno poštovanje i ljubav prema Rusiji i ruskom narodu i to sam činio duži niz godina i nastavit ću tako", poručio je.

Kako je kazao, Americi to smeta i smislili su da je protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma to što je kvalitetan način uređeno jedno privredno pitanje koje je od interesa i za Bosnu i Hercegovinu.

"Nema nijednog razloga da se može reći da je to suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu, ali oni imaju neke svoje kriterije, a mi imamo svoje po kojima živimo i nastavit ćemo da živimo u skladu s onim što su naši prioriteti", zaključio je Đokić.

SAD su za Đokića navele da je odgovoran ili da je saučesnik u kršenju ili opstrukciji provedbe regionalnih sporazuma o sigurnosti, miru, saradnji ili međusobnom priznanju.

Osim njega, sankcionisani su Šef Predstavništva RS-a u Moskvi Duško Perović i Savo Cvijetinović zvani Tigar zbog povezanosti sa kompanijom Inžinjering-BN Bijeljina koja je u vlasništvu bivšeg zamjenika načelnika vojnog zračnog transporta u Oružanim snagama Rusije.