Slučaj iz 2017. godine
11

Đokića SAD sankcionisale jer je s Hrvatskom sklopio ugovor koji je označen kao "kršenje Dejtona"

M. G.
Petar Đokić (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)
Petar Đokić (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)
U obrazloženju sankcija SAD-a ministru rudarstva i energetike Republike Srpske Petru Đokiću stoji jedna zanimljiva rečenica koja se odnosi na ugovor s Hrvatskom iz 2017. godine.
"Đokić je 2017. s hrvatskim ministrom zaštite okoliša i energetike potpisao ugovor o izgradnji plinovoda iz Hrvatske do rafinerije Bosanski Brod, koja je u vlasništvu ruske kompanije, u RS-u. Sklapanje takvog sporazuma prijetnja je provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma. Sankcioniranjem Đokića šalje se jasan signal da SAD neće tolerirati antidejtonsko ponašanje", navedeno je iz američkog ministarstva finansija i trezora.

Naime, radi se o odgađaju iz oktobra 2017. godine kada su protokol o plinofikaciji rafinerije nafte u Bosanskom Brodu potpisali Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske i Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

Vlada Hrvatske je tada prihvatila nacrt Protokola o spajanju Rafinerije nafte Bosanski brod na plinsku mrežu Hrvatske, čime bi za godinu dana rafinerija kao pogonsko gorivo trebala koristiti plin iz Hrvatske, kako bi se riješio dugogodišnji problem zagađenja Slavonskog Broda, izazvanog i spaljivanjem teškog mazuta i nafte u rafineriji. Rafinerija je inače u vlasništvu ruske kompanije Zarubežnjeft.

Tada, u tom procesu niko ništa nije pitao Bosnu i Hercegovinu iako se radi o međunarodnim plinskim konekcijama.

Ranije je Vlada bh. entiteta Federacija BiH navodila da je strateški interes cijele države izgradnja plinovoda Slavonski Brod-Bosanski Brod-Zenica, jer bi se time smanjila ovisnost o ruskom plinu.

Međutim, tome se protivio entitet Republika Srpska, dok je njen predsjednik Milorad Dodik nekoliko puta ponovio da "ne želi hrvatski plin", te je propao grant Evropske unije od milion eura za izradu studije izvodljivosti i utjecaja na okoliš kada je u pitanju izgradnja ovog plinovoda.