BiH
116

Dječak Mersad Kurtalić stigao u Đenovu, počinje borba za njegov život

Klix.ba
Dječak je sinoć specijalnim avionom prebačen u Italiju (Foto: F. K./Klix.ba)
Dječak je sinoć specijalnim avionom prebačen u Italiju (Foto: F. K./Klix.ba)
Teško povrijeđeni dječak Mersad Kuratlić iz Zavidovića koji je sinoć specijalnim avionom prebačen sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo, stigao je u Đenovu, potvrđeno je iz Univerzitetsko kliničkog centra Sarajevo (UKCS). Transport je, kazali su, dobro prošao.

Formiran je konziliji ljekara koji ga je primio po dolasku na Kliniku koja ima Centar za opekotine u Đenovi.

"Oni su pohvalili zahvate koji su urađeni od strane ljekara UKCS-a. Za početak će se kod pacijenta ugraditi vještačka koža, a nakon toga će se ići na uzgoj kerotocita. U ovom Centru imaju višegodišnje iskustvo sa zahvatima kod pacijenta koji su imali i veći postotak opekotina od pacijenta M.K.", saopćeno je danas iz UKCS.

U akciji izmještanja pored UKCS-a bio je uključen i Mirsad Kebo, potpredsjednik Federacije BiH. Nizom direktnih kontakata dr. Sanele Salihagić sa Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju sa doc dr. Aldenom Prcićem, uz koordiniranu suradnju sa šefom hirurških disciplina i generalnim direktorom UKCS-a, prof. dr. Damirom Aganovićem, dogovoreno je da se pacijent hitno izmjesti u Đenovu, radi odgovarajućeg tretmana, u ustanovu specijaliziranu za liječenje opekotinske bolesti.

"U pratnji pacijenta M. K. svo vrijeme bio je dr. Vanis Dujso, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije. Sve konsultacije i dogovori o tretmanu su koordinirani na Klinici sa šefom Jedinice intenzivne njege za opekotine, prim. dr. Alemkom Čvorkom, uz napore ljekara Klinike, dr. Gorana Obradovića i dr. Adnana Zeće u smislu pružanja adekvatnog medicinskog tretmana opečenom pacijentu za vrijeme njihove redovne dežure, uz obaveznu konzilijarnu konsultaciju sa čitavim nizom specijalista uključenih u terapiju ovog kompleksnog poremećaja", naglašeno je.

Dječak Mersad Kurtalić životno je ugrožen, jer je 65 posto njegovog tijela zahvaćeno opekotinama. Nažalost, opečen je i njegov respiratorni sistem, uslijed čega nije u mogućnosti samostalno disati, te je priključen na aparate.