Svečani doček u Banjoj Luci
116

Djeca se najviše obradovala povratku očeva iz Afganistana

Piše: D. T.
(Foto: Klix.ba)
U banjalučkoj kasarni Kozara danas je svečano dočekana treća rotacija Pješadijske jedinice Oružanih snaga BiH, koja je pola godine boravila u misiju ISAF u Afganistanu.

Vojnici iz BiH su posljednjih šest mjeseci bili u sastavu Danske borbene grupe koalicijskih snaga u Afganistanu, a prema riječima brigadnog generala Sakiba Forića u jedinici je bilo 45 pripadnika.

"Misija je trajala pola godine, a isto toliko su trajale i pripreme za odlazak u Afganistan. Svi vojnici su zdravi i u dobroj kondiciji", rekao je Forić i dodao da je jedinica bila na prostoru južnog dijela Afganistana, gdje su izvršavali zadatke koji se odnose na osiguranje baze.

Kako je danas navedeno, vojnici iz BiH su veoma uspješno izvršavali sve postavljene zadatke, čime su pokazali odlučnost i osposobljenost OS BiH u izvršavanju najsloženijih zadataka u misiji podrške miru.

Kaplar Suada Memić je rekla danas u Banjoj Luci da je u početku misije bilo pomalo teško, dok su se vremenom navikli na okruženje.

"Ravnopravno sam tretirana sa ostalim vojnicima, što znači da nije bilo problema, ali ni poštede. Odnos je bio korektan", rekla je pripadnica OS BiH, naglašavajući da ni u jednom trenutku nije požalila što je otišla u misiju.

Njen kolega, narednik Dragan Šantor, koji je u misiji obavljao dužnost zapovjednika je rekao da je obuka bila zahtjevna te da je iskustvo stečeno u misiji u Afganistanu dragocjeno za dalju vojničku karijeru.

"Bilo je teško, jer smo imali zahtjevnu obuku i to mi je dosta pomoglo da lakše prebrodim to vrijeme. Mislim da će mi to koristiti u daljem napredovanju", zaključio je Šantor po dolasku u BiH.

Povratku vojnika najviše su se, naravno, obradovala njihova djeca i supruge.