BiH
2

Djeca iz Konjević Polja prvi put prisustvovala obilježavanju Dana državnosti BiH

Piše: J. H.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Osnovnoj školi Kovačići u Sarajevu večeras je organizovana priredba povodom Dana državnosti BiH kojoj su prisustvovali i djeca iz Konjević Polja.

Za Eseda Omerovića, 12-godišnjaka i učenika šestog razreda Osnovne škole u Konjević Polju, ovo je bio prvi put da prisustvuje obilježavanju Dana državnosti zemlje u kojoj živi.

"Htio bih se zahvaliti direktorici i cijeloj školi što su na pozvali da večeras budemo ovdje. Iskreno se nadam da ćemo im se u skorije vrijeme odužiti i ugostiti ih u našoj školi", kaže nam Omerović koji je zajedno sa svojih dvadesetak kolega iz Konjević Polja prisustvovao večerašnjoj priredbi.

Sa njim je bio i godinu dana stariji Velid Jusupović.

"Poželio sam se vratiti u školske klupe. Nedostaje mi škola, društvo iz škole... Kažu da će se do kraja sedmice riješiti naš problem", govori nam učenik sedmog razreda.

U prepunom holu Osnovne škole na Kovačićima, djeca i roditelji su mogli uživati u prigodnom kulturno-edukativnom sadržaju koji su pripremili učenici ove škole. Cijela inicijativa bilježavanja Dana državnosti i učešća djece iz Konjević Polja potekla je od Vijeća učenika, nastavnika i Uprave škole.

"Željeli smo da ove trenutke podijelimo sa njima i nadam se da su uživali. Naša djeca su napravila i poklone za svoje vršnjake iz Konjević Polja. Iskreno se nadamo da će se njihovi problemi što prije riješiti", kazala je za Klix. ba direktorica OŠ Kovačići Almina Ćorović.

Član Savjeta roditelja u Konjević Polju Vehid Dedić se zahvalio školi u Kovačićima što su večeras ugostili njihovu djecu.

"Nažalost, obilježavanje Dana državnosti BiH je za našu djecu nešto novo što mnogo govori o tome sa čime se oni suočavaju. Naša djeca ne znaju šta ovo znači. Kod nas u manjem entitetu Dan državnosti BiH ne postoji. U isto vrijeme znaju da je neka slava ili nešto drugo što je nelogično. Potrudit ćemo se da Dan državnosti BiH oživi i u našoj školi u Konjević Polju", kaže Dedić.

Danas je 46 dan kako roditelji djeca iz Konjević Polja protestuju ispred OHR-a u Sarajevu tražeći reakciju visokog predstavnika i hitno uvođenje grupe nacionalnih predmeta u plan i program.