Sud u Beču
0

Divjaku određen pritvor, Tužilaštvo BiH uputilo zahtjev za izručenjem

Sarajevo-x.com
Jovan Divjak
Jovan Divjak
Sud u Beču odredio je pritvor Jovanu Divjaku, penzionisanom generalu Armije BiH, potvrđeno je za Sarajevo-x.com u Ambasadi BiH u Austriji. Pritvor može trajati do 15 dana.

U međuvremenu, Tužilaštvo BiH uputilo je zahtjev za izručenje Divjaka našoj zemlji zbog istrage koja se vodi u vezi događaja u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Ovaj zahtjev temelji se na činjenicama da je u Tužilaštvu BiH, u Posebnom odjelu za ratne zločine, u radu predmet koji se odnosi na događaje u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, da je u tom predmetu donesena naredba o provođenju istrage protiv više osumnjičenih, te da su predmeti ratnih zločina koji su se desili u BiH i gdje su osumnjičeni državljani BiH u nadležnosti pravosuđa BiH.

Glavni tužilac Milorad Barašin je danas oko 13 sati telefonski je razgovarao s Harisom Hrlom, ambasadorom BiH u Austriji, te se interesovao za detalje u vezi sa sinoćnjim događajem. Tužilaštvo BiH pažljivo prati sva dešavanja koja se odnose na ovaj događaj s obzirom na to da se radi o predmetu koji je u radu u Tužilaštvu BiH.

Jovan Divjak je uhapšen 3. marta na austrijskom aerodromu po Interpolovoj potjernici koju je Republika Srbija raspisala zbog optužbe da je učestvovao u događajima u Dobrovoljačkoj ulici, 3. maja 1992. godine kada se kolona Jugoslovenske narodne armije (JNA) povlačila iz grada, a kada je stradalo nekoliko osoba.

U Tužilaštvu za ratne zločine Srbije su kazali za BIRN – Justice Report da trenutno ne mogu ništa reći o ovom slučaju, te da će više informacija biti u toku dana