BiH
4

Divjak na izložbi "Veliki rat": Onaj koji gubi nikad iz toga ne izvuče pouku

Piše: Irvin Pekmez
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U Sarajevu je danas otvorena izložba Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine pod nazivom "Veliki rat“, na kojoj je Jovan Divjak podsjetio da učesnici u ratu gotovo nikad ne uče na greškama.

U Brusa bezistanu izložbu je otvorio direktor Arhiva Adamir Jerković, a među posjetiteljima je bio i penzionisani general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak, koji je podsjetio na tragediju sukoba.

"Poslije Velikog rata govorilo se 'nikad više', pa poslije Drugog svjetskog rata opet 'nikad više', a onda i nakon posljednjeg rata govorimo 'nikad više'. Danas vidimo ratove u Siriji, Iraku, Ukrajini...To treba podsjetiti ljude da je poruka 'nikad više' zapravo obmana, jer onaj koji u svojoj viziji zamisli da otme tuđu teritoriju, kao što je bio slučaj 1992. godine, uvijek na kraju gubi i iz toga nikada ne izvuče pouku", rekao je Divjak za Klix.ba dodavši da je značajno što su današnju izložbu posjetili đaci.

"Meni je veoma drago što je veliki broj mladih danas ovdje zahvaljujući školama, jer sada mogu da nauče kako su se njihovi pradjedovi borili za malu Bosnu i Hercegovinu, a čija je borba imala nastavak i u Drugom svjetskom ratu, ali i u posljednjem sukobu na ovim prostorima", zaključio je Divjak.

Prisutnima se obratio i Jerković, koji je istakao kulturna dešavanja koja su obilježila 100. godišnjicu početka Velikog rata.

"Ovo je treća manifestacija koja je vezana za Prvi svjetski rat, a koju organizuje Arhiv Federacije BiH. Prva je bila 'Sarajevski atentat' - ogromna izložba koju je vidjelo više od 30.000 ljudi ispred Katedrale Srca Isusova. Druga izložba nosila je naziv 'Turska i Prvi svjetski rat', a treća i kao šlag na tortu, ako se tako može reći, je izložba 'Veliki rat', koja na 35 panoa govori o jednoj kataklizmi svijeta u kojoj je poginulo 10 miliona ljudi, 20 miliona je ranjeno, a 10 miliona osoba je umrlo od gladi", rekao je Jerković koji je godišnjicu kraja rata obilježio govorom u 11 sati.

Naime, u to vrijeme, 11. novembra 1918. godine potpisan je prekid vatre između snaga Alijanse predvođene francuskim maršalom Ferdinandom Fochom i Njemačke čije su se snage predale potpisom Matthiasa Erzbergera.

"Prvi svjetski rat je koštao 200 milijardi dolara i to je najskuplji rat koji je ikada vođen. Od 1793. do 1907. godine svi ratovi koji su vođeni nisu zajedno koštali kao Veliki rat. Radi se o pokušaju Njemačke i Austro-Ugarske da naprave preraspodjelu svijeta i kolonijalnih posjeda", rekao je Jerković dodavši da je jedan od ciljeva i edukacija mladih ljudi.

"Mi želimo da mlada generacija vidi šta se dešava i šta može da se desi kada čovjek nije dovoljno pametan. Ovo je poruka iz Sarajeva – mi želimo mir na planeti jer se pokazalo da rat ničemu ne može da vodi. Nakon rata dolazi mir, ali zašto ratovati pa onda sjedati za pregovarački sto", zaključio je direktor Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine.