BiH
42

Divjak: Cilj nam je izgraditi nove naraštaje koji će poštovati sve ljude

Anadolija
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Sarajevu je danas svečano obilježena 20. godišnjica Udruženja "Obrazovanje gradi BiH",  javlja Anadolu Agency (AA).

Prvo je održana 13. po redu skupština Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" kojoj su prisustvovali i stipendisti udruženja, a nakon toga je upriličena svečana akademija posvećena 20 godina postojanja i djelovanja ovog udruženja koje okuplja brojne članove.

Akademija je počela muzičkom izvedbom ženskog hora i mješovitog hora Seljo nakon čega se prisutnima obratio Jovan Divjak, izvršni direktor Udruženja "Obrazovanje gradi BiH“.

“Danas obilježavamo 20 godina uspješnog rada udruženja. Posvećeni smo onome što radimo za budućnost djece u BiH. U svemu tome pomagalo nam je do sada na stotine donatora, prijatelja iz BiH, ali i cijele Evrope. Za 20 godina rada kroz udruženje je prošlo više od 54 hiljade djece i mladih koji su koristili usluge u vrijednosti od 9,7 miliona maraka”, kazao je Divjak.

Naglasio je kako je cilj Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" da pomogne u izgradnji novih naraštaja koji će poštovati sve ljude i vrijednosti čovječanstva.

“Do sada smo pokušali da doprinesemo u izgradnji boljeg društva u BiH i smatram da smo uspjeli u tome. Ali prije svega, hvala ljudima široke ruke koji su nam pomagali. Cilj nam je da mlade i djecu učinimo moralnim bićima i da poštuju vrijednosti cijelog čovječanstva. Naših oko 3.800 djece su do sada putovala diljem Evrope gdje su se drušili sa svojim vršnjacima i proširili svoje znanje”, istakao je Divjak.

Naglasio je kako će Udruženje nastaviti da pomaže i stipendira mlade i djecu kojima je ta pomoć najpotrebnija. Udruženje, kako je naveo Divjak, sve aktivnosti provodi vlastitim sredstvima, bez potpore iz budžeta. 

Potom se okupljenima u prepunoj sali Doma oružanih snaga BiH obratila, Emina Pavica, inače, stipendista Udruženja i student Ekonomskog fakulteta.

“U ratu sam ostala bez oca, i sada živim sa majkom, bratom i sestrom. Udruženje Obrazovanje gradi BiH pomoglo je ne samo meni nego i mojoj sestri i bratu da postanemo korisni članovi društva. Do sada smo putovali Evropom i upoznali druge kulture i zemlje. Hvala svima koji su nam izišli u susret”, rekla je Pavica.

U okviru obilježavanja 20. godišnjice Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" kao završni čin manifestacije večeras će u 19.30 sati biti održan koncert klasične muzike u Narodnom pozorištu u Sarajevu.