BiH
0

Direktori javnih preduzeća u RS mandate stavili na raspolaganje Vladi RS

FENA
Skoro svi direktori, njihovi zamjenici, izvršni direktori i članovi upravnih i nadzorinih odbora javnih preduzeća u RS-u stavili su svoje mandate na raspolaganje Vladi RS-a i već od sutra počinje analiza stanja u tim sektorima, najavila je premijerka Željka Cvijanović.

Ona je na pres-konferenciji nakon radno-konsultativne sjednice entitetske vlade kazala da je sasvim logično i normalno da se ponude na raspolaganje mandati te da su na osnovu toga dobili i potpuniju sliku o stanju u svim javnim sektorima, problemima i drugim mjerama koje treba poduzeti.

Prije desetak dana entitetska vlada je pozvala sve direktore, zamjenike direktora, izvršne direktore i članove upravnih i nadzornih odbora javnih preduzeća da stave na raspolaganje svoje mandate, i to su uradili svi, a ostale su jedine nedoumice kod nekih školskih odbora u okviru Ministarstva prosvjete da li i njihovi članovi to treba da urade.

Analiza stanja u javnim preduzećima trajat će u narednom periodu, a Cvijanović ističe da se već zna da je jedno od najtežih stanja u Fondu zdravstva.

Vlada je danas prihvatila i Akcioni plan zapošljavanja, a za te namjene bit će na raspolaganju 25,5 miliona KM, od čega oko 9,3 miliona odnosi na prenesena sredstva iz prošle godine, a oko 16,2 miliona na novo zapošljavanje.

Cvijanović kaže da će ovaj plan moći biti inoviran tokom godine, u skladu s iskazanim potrebama, prvenstveno u privredi.

Potvrdila je i da je pokrenuta aktivnost izrade kataloga troškova, plaća i primanja svih onih koji rade u institucijama na državnom, entitetskom i lokalnom nivou.

-Na taj način moći ćemo da upoređujumo da li za iste poslove ljudi primaju različite iznose, zavisno na kojem nivou rade - navela je ona i ustvrdila da je sigurna da su plaće najveće na nivou BiH.