BiH
22

Direktor GRAS-a Hadžićanima obećao 15 novih autobusa

FENA
Većinom glasova vijećnika na današnjoj 16. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Hadžići usvojena je Odluka o kriterijima raspodjele sredstava iz Budžeta Općine Hadžići za 2014. godinu - podrška poljoprivredi.

Budžetom Općine za poljoprivredu je izdvojeno 60.000 KM. Sredstva će se dodjeljivati u iznosu od 20 posto od vrijednosti računa za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije i odgovarajućih priključaka, opreme za mljekarstvo, opreme za pčelarstvo (izuzev nabavke košnica) te finansiranje promotivnih aktivnosti i ostalih vidova podrške u oblasti poljoprivrede.

Sredstva se dodjeljuju na osnovu javnog poziva, koji objavljuje općinski načelnik.

Na dnevnom redu bila je i Informacija o radu KJKP "Gras" d.o.o. Sarajevo na području općine Hadžići za 2013. godinu.

Vijećnici su bili jednoglasni u stavu da je stanje u toj oblasti na području općine Hadžići katastrofalno te je usvojen zaključak da se nadležni iznova podsjete na alarmantnu situaciju i preduzmu mjere u vidu poboljšanja gradskog saobraćaja.

Sjednici je prisustvovao i direktor KJKP "Gras" Avdo Vatrić koji je obećao napraviti akcioni plan i prijedlog mjera poboljšanja gradskog saobraćaja za područje općine Hadžići.

"Mi bismo trebali u narednom periodu, tačnije do kraja maja, dobiti 15 novih autobusa iz Istanbula. Mogu vam obećati da ću sva vozila koja nam dođu preusmjeriti na općinu Hadžići s obzirom na veliki broj ispuštenih vožnji", kazao je Vatrić.

Budžetom Općine Hadžići za 2014.godinu utvrđen je ukupan nivo sredstava u iznosu od 9.218.185 KM. U periodu 01. 01 - 31. 03. 2014. godine su ostvareni prihodi i primici u ukupnom iznosu od 1.870.327,24 KM ili 20,29 posto planiranih sredstava.

U odnosu na isti period prethodne godine ukupni prihodi su manji za 4,57 posto, navedeno je u usvojenoj Informaciji o izvršenju budžeta Općine Hadžići za period 01.01.- 31.03.2014.

S dnevnog reda sjednice povučena je Informacija o aktivnostima KJP "Rad" u 2013. godini i Plan aktivnosti za 2014. godinu na području općine Hadžići jer predstavnici tog preduzeća nisu došli na današnju sjednicu.

Vijećnici su, između ostalog, usvojili i Odluku o finansiranju parlamentarnih grupa OV-a iz Budžeta Općine Hadžići za 2014. godinu, Izvještaj o radu Općinskog pravobranilaštva Općine Hadžići za 2013. godinu, Informaciju o stanju kulture u općini Hadžići, Informaciju o implementaciji recertificiranog sistema upravljanja kvalitetom prema novoj normi ISO 9001:2008, Plan aktivnosti Općinske izborne komisije Hadžići u pripremi i provođenju Općih izbora 12. oktobra ove godine, Rješenja imovinsko-pravne službe te vijećnička pitanja i odgovore - saopćila je Press služba Općine Hadžići.