Važna testiranja
0

Direktor Doma zdravlja Goražde: Nastaviti projekat ranog otkrivanja HPV virusa

E. A.
Prisustvo visokorizičnih tipova HPV virusa utvrđeno je kod 27 od 200 testiranih pacijentica u dispanzeru za žene Doma zdravlja u Goraždu.

Ovo su rezultati istraživanja koje je provedeno u periodu od septembra do decembra ove godine kojim su obuhvaćene žene u dobi između 25 i 50 godina.

Edin Čengić, specijalista ginekologije i akušerstva, direktor Doma zdravlja "Dr.Isak Samokovlija" ističe da su žene kod kojih je potvrđen HPV virus upućene na dalju dijagnostiku odnosno liječenje.

“Mi smo proveli daljnju dijagnostiku kod svih pacijentica koje su bile pozitivne, uradili smo kolposkopiju i tamo gdje smo uočili da postoje sumnjivi nalazi, uputili ih na biopsiju. Mnogo rezultata čekamo jer se rade na KCUS-u i to sporo ide, ali svi koji su se vratili do sada pokazuju da postoji određeni stepen displazija odnosno promjena na grliću maternice najčešće CIN2 i CIN 3 koji indiciraju da je potrebno uraditi odstranjenje grlića", kaže Čengić.

Dodaje kako su testiranja pokazala da su tipovi 16, 31 i 52 najčešći tipovi virusa kod testiranih što je izuzetno važan podatak kada je riječ o prevenciji.

"Od tih visokorizičnih tipova najčešći je bio tip 16 što smo i očekivali jer je generalno tako, a njih je bilo devet, TIP 31 imali smo šest slučajeva i pet tipa 52, dok je zanimljivo da tipa 18 koji je drugi po učestalosti, nismo imali. Kod 13,5 posto u odnosu na broj testiranih žena bris je bio pozitivan što je input da ovaj program trebamo nastaviti, također i projekat vakcinacije kako bi izbjegli da djevojčice koje dođu u ovu dob imaju virus", naglašava Čengić.

Čengić ističe da rezultati dosadašnjih testiranja ukazuju i na druge važne korake koje treba poduzeti kad je riječ o imunizaciji.

"Obratiti pažnju da se prilikom nove HPV imunizacije više ne koristi četverovalentna vakcina koja pokriva tipove 6 i 11 koji su niskorizični i 16 i 18 koji su visokorizični, jer imamo tip 52 i 31 koji su na drugom i trećem mjestu, a koje recimo pokriva devetovalentna vakcina. Projekt ranog otkrivanja HPV virusa proveden je prvi put na ovom području uz podršku kantonalnog ministarstva zdravstva i nadam se da će biti sluha da ga nastavimo u narednoj godini, za veći broj žena", kazao je Čengić.