BiH
0

Direktor Doma zdravlja Doboj novcem firme plaćao životna osiguranja

FENA
Centar javne bezbjednosti Doboj podnio je izvještaj protiv B.P. direktora Doma zdravlja Doboj, zbog osnova sumnje da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja. Izvještaj je podnesen i protiv S.P., šefice odjeljenja u navedenoj zdravstvenoj ustanovi, zbog osnova sumnje da je izvršila krivično djelo pomaganje.

Prijavljeni B.P. je kao odgovorna osoba u JZU Dom zdravlja Doboj tokom 2005. bez odluke Upravnog odbora, protivno Zakonu o javnim nabavkama i Statutu JZU Dom zdravlja Doboj, za sebe i 120 zaposlenih radnika zaključio ugovore o životnom osiguranju.

Kao zastupnik zaposlenih radnika u navedenoj zdravstvenoj ustanovi, B.P. je s austrijskom osiguravajućom kućom potpisao obrasce ponude za zaključenje ugovora o osiguranju života za sebe i jednog broja radnika, a drugoprijavljena S.P. je kasnije na osnovu usmenog ovlaštenja odgovorne osobe, kao zastupnica ostalih zaposlenih radnika, potpisala obrasce ponude za zaključivanje istih ugovora.

Na osnovu navedenih ugovora, prijavljeni su tokom 2005., 2006. i 2007. osiguravajućoj kući uplate vršili novčanim sredstavima JZU Dom zdravlja Doboj, čime su ovoj zdravstvenoj ustanovi pričinili materijalnu štetu od 89.516,54 KM, dok su kao posrednici iste osiguravajuće kuće za sebe pribavili određenu protivpravnu materijalnu korist, saopćio je CJB Doboj.