BiH
0

Direktor BHRT-a: U pitanje doveden prijenos Svjetskog prvenstva iz Brazila

Klix.ba
RTV dom (Foto: Klix.ba)
RTV dom (Foto: Klix.ba)
Smanjanje marketinškog prostora na emiterima Javnog servisa BiH (BHT, FTV i RTRS) doveo je, između ostalog, u pitanje i prijenos Svjetskog nogometnog prvenstva iz Brazila naredne godine, kazao je direktor BHRT-a Muhamed Bakarević u emisiji "Pošteno" na Federalnoj televiziji.

Regulatorna agencija za komunikacije BiH nedavno je donijela odluku o smanjenju marketinškog prostora na tri navedene televizije sa šest na četiri minute po satu čime će javni emiteri direktno izgubiti oko šest miliona maraka godišnje.

Na ovaj način, u samo dvije godine, RAK je prepolovio marketinški prostor državnoj i dvije entitetske televizije nauštrb komercijalnih televizija.

Podsjetimo, inicijativu za smanjenje marketinškog prostora javnim emiterima pokrenule su komercijalne televizijske stanice BN,TV1, Hayat TV, OBN i TV Alfa koje su tražile da javni servisi imaju četiri minute reklama tokom jednog sata.

Odluka RAK-a stupa na snagu od 1. januara naredne godine kada se igra i Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu gdje će po prvi put u svojoj historiji nastupiti i reprezentacija BiH.

Da li ćemo igre Zmajeva gledati na državnoj i entitetskim televizijama, ostaje da se vidi. Sudeći prema izjavama čelnih ljudi BHRT-a, FTV i RTRS-a, ljubiteljima najvažnije sporedne stvari na svijetu ne idu na ruku.