Slučaj Nadin Smajlović
1.6k

Dio Ljekarske komore želi oduzeti licencu Ismetu Gavrankapetanoviću, podrška mu stiže sa svih strana

A. Z.
Ismet Gavrankapetanović (Foto: N. G./Klix.ba)
Ismet Gavrankapetanović (Foto: N. G./Klix.ba)
Četiri člana Etičkog komiteta Ljekarske komore Kantona Sarajevo odlučila su tokom jučerašnje sjednice da se nastavi postupak oduzimanja licence ortopedu Ismetu Gavrankapetanoviću, vršiocu dužnosti direktora Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", a zbog navodnog kršenja etičkog kodeksa u slučaju Nadin Smajlović.

Ova odluka izazvala je burne reakcije javnosti, a podrška Gavrankapetanoviću stiže sa svih strana.

Sjednici je prisustvovalo pet od devet članova, a jedan član je bio protiv nastavka postupka za oduzimanje licence. Važno je napomenuti da je za ovakvu odluku potrebno pet glasova.

Gavrankapetanović se u nezavidnoj situaciji našao jer je iznio svoj stav kada su ljekari s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu odbili liječiti Nadin Smajlović i dati potpis da bude izmještena na liječenje u inostranstvo. Srećom, djevojčica je na kraju ipak otišla u Tursku, a prije nekoliko dana je objavljeno da je izliječena. Ovaj slučaj je privukao pažnju javnosti i rezultirao brojnim osudama na račun KCUS-a.

Također, veliki je broj onih koji su ovog puta stali na stranu doktora Gavrankapetanovića ističući da ne smije snositi posljedice jer je stao na stranu bolesnog djeteta.

"Sramotna slika naše stvarnosti! Dokle ćemo dozvoljavati kažnjavanje ljudi koji časno rade svoj posao? Dokle ćemo stajati po strani ne videći da se tako gazi dostojanstvo svih nas? Kada ćemo ovakvim stvarima stati na put? Podrška Ismetu! Otpor nečinjenju", napisao je bivši predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija na Twitteru.

Podrška je stigla i iz Savjeta za zdravstvo SDP-a iz kojeg ističu da je "najnovija haranga Ljekarske komore Kantona Sarajevo i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu protiv prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića ravna montiranim procesima iz najmračnijih perioda totalitarnih sistema".

"SDP daje punu podršku prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću u njegovom nastojanju da stanje u zdravstvu poboljša najprije razvojem kapaciteta Opće bolnice 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' u korist građana. SDP oštro odbacuje insinuacije uskogrudih kadrova iz KCUS-a i Ljekarske komore KS da je iznošenje istine narušavanje ugleda. Naprotiv, pozivamo sve medicinske radnike da ličnim djelovanjem i podrškom svakom pojedincu koji se bori za dobro pacijenata doprinesu obnovi i jačanju zdravstvenog sistema, a posebno iz razloga što prolazimo težak period pandemije koronavirusa kada sposobnosti zdravstvenog sistema mogu postati pitanje opstanka društva. Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović u tom kontekstu je jedan od nosilaca procesa jačanja sistema i poboljšanja kvaliteta usluge pacijentima i u tom smislu evidentno ima punu podršku i građana Sarajeva i BiH", naveli su iz SDP-a.

I iz Udruženja veterana policije za specijalne namjene - Lasta su kazali da su uz Gavrankapetanovića.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Taj dan smo bili najponosniji jedni na druge, zajedno smo dobili Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva. A kao što smo zajedno dobili mnoge bitke, tako ćemo biti pobjednici i u ovoj, jer ti si istinski uvijek bio jedan od nas. Zajedno u ratu, zajedno u miru", poručili su iz Laste uz fotografije s dodjele Šestoaprilske nagrade.