BiH
281

Dino Dedić za Klix.ba: Čovjek kad se trudi i kad stvarno nešto želi, on će i uspjeti

Piše: N. N.
Dino i Gohe
Dino i Gohe
Facebook stranica Humans of New York, pokrenuta u novembru 2010. godine danas broji preko 12,5 miliona pratilaca, a jedan od njihovih zadnjih postova donosi priču o Bosancu Dini Dediću iz Gornjeg Vakufa koji je protekle četiri godine proveo u New Yorku gdje je upoznao svoju djevojku Gohe Tekeste.

"Gohe je iz Etiopije, a ja sam iz Bosne. Bili smo skupa zadnje četiri godine. Upoznali smo se na međunarodnoj razmjeni studenata u Missouriju, a nadali smo se da ćemo kad diplomiramo oboje naći posao kako bismo mogli ostati zajedno u New Yorku. Ona je našla posao, ali ja nisam. Poslao sam 150 ili 200 aplikacija. Išao na 35 intervjua. U četiri ili pet sam prošao dalje, no mislim kako je činjenica da nemam vizu upropastila moje šanse za zaposlenje. Ne mogu od nje tražiti da dođe sa mnom u Bosnu, tamo nema dovoljno prilika za nju. Kada je postalo jasno da ću se morati vratiti, ona se preselila iz našeg zajedničkog stana kako bi nam bilo lakše. Jučer sam otišao do njenog novog stana da joj pomognem u uređivanju. Mislili smo da će to biti zabavan projekat, ali nismo mogli čak ni pogledati jedno u drugo i razgovarati. Odlazim za Bosnu za dva dana. Kad bih mogao, samo bih joj volio reći da je volim", ispričao svoje iskustvo Dino Dedić na Facebook stranici Humans of New York.

Povratak u BiH

Trenutak kada je vijest objavljena, Dino se već nalazio u BiH, odnosno u svom rodnom Gornjem Vakufu.

Dino je, nakon osnovne škole u Gornjem Vakufu, upisao srednju Elektrotehničku školu u Bugojnu. Odatle je aplicirao za stipendiju na United World Collegeu koji se nalazi u Mostaru. Nakon okončane srednje škole dobio je punu stipendiju za studij u SAD-u gdje je Dino studirao internacionalni biznis i finansije na Westminster Collegeu koji se nalazi u gradiću Fultonu.

Još tokom studija počeo je raditi u jednoj banci, a nakon okončanja studija preselio se u New York nadajući se da će pronaći stalno zaposlenje što bi mu omogućilo i dobijanje vize.

“Ipak, jednostavno nisam uspio pronaći tako dobar posao koji bi mi garantirao vizu. Sjedinjene Države su prelijepe, a New York jedan od 'najzaposlenijih' gradova, grad u kome je konkurencija za svaki posao ogromna. Kada sam tamo došao, tražio se ne bilo kakav posao već posao koji bi mi omogućio dobijanje vize. U međuvremenu, tražeći taj posao, radio sam druge poslove. To vrijeme je jednostavno prošlo radeći različite poslove i aplicirajući za neki pravi dobar posao”, kaže Dino za Klix.ba.

Iako je bio primoran napustiti SAD-e jer nije dobio vizu, nije ogorčen na ovo državu.

"Jednostavno, to je zemlja koja nudi mnoge prilike. Nekad je, uz ostalo, potrebno i malo sreće, a ja je nisam imao”, nastavlja Dino.

Da se Dini samo nekoliko mjeseci ranije desila priča na stranici Humans of New York, vjerovatno bi uspio ostvariti svoju želju da ostane. Ipak, na kraju je bio primoran vratiti se. Trenutno je fokusiran na organiziranje života u BiH, a o eventualnom ponovnom pokušaju pronalaska posla u SAD-u razmišljat će poslije.

Izađite iz komfort zone i slijedite snove

"Čovjek kad se trudi i kad stvarno nešto želi, on će i uspjeti”, smatra Dino. Vjeruje da može uspjeti i u BiH, posebno uz neke dodatne napore. Fokusiran je da pokuša pronaći zaposlenje u BiH, posebno u Sarajevo. Ipak, smatra da je za mlade ljude dobro da dio svog života provedu van BiH.

"Najbolje je otići negdje vani, stvoriti neki svoj profil, osigurati neku situaciju da se može vratiti i napraviti neku promjenu u BiH”, kaže Dino iako dodaje da je svjestan kompliciranosti situacije u BiH.

Mnoge je posebno dirnuo dio priče o njegovoj djevojci iz Etiopije. Gohe je u vrlo sličnoj situaciji kao i Dino jer ima skoro identičnu studentsku vizu te joj predstoji borba za pronalaženje posla koji će joj omogućiti ostanak u SAD-u. Dino kaže da su ostali u kontaktu jer su oni, prije svega, dobri prijatelji.

"Ni ona ne posjeduje državljanstvo. Poznajemo se dugo i jasno je da joj je sve ovo vrlo teško palo, a meni je bilo i teže. Moja prva želja kada sam kontaktirao novinare koji vode Humans of New York bila je da im objasnim koliko ja nju volim, koliko mi je stalo do nje te koliko je sve ovo bolno za nas oboje. Priča o mom poslu i vizi bila je tek u drugom planu”, pojašnjava Dino.

Nakon što je priča objavljena kaže da je osjetio val pozitivne energije. “Ljudi iz cijelog svijeta mi pišu, evo već dva dana odgovaram na te poruke”, kaže Dino.

Na kraju, Dino ima poruku za mlade u BiH: “Izađite iz ovog našeg mentalnog sklopa. Sve je moguće. Samo se moramo boriti jer je očito da se naša vlada neće boriti za nas. Gledam mnoge svoje prijatelje koji Samo zbog tog mentaliteta ne uspijevaju. Iskočite iz komfort zone, slijedite svoje snova i sva vrata će vam se otvoriti”.