Počasni član VKBI
35

Diego Arria se prisjetio 1993. godine u Sarajevu: Pamtio sam ga kao divan grad

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) uručilo je ambasadoru Diegu Arriji iz Venecuele priznanje Počasni član VKBI.

Diega Arrie je bio predsjedavajući Vijeća sigurnosti 1992-1994 godine, a imao je veliku ulogu i u dešavanjima na prostoru zemalja bivše Jugoslavije, te u Bosni i Hercegovini za koju se uvijek zalagao u Evropi i svijetu.

U Sarajevo je stigao jučer sa svojom kćerkom Manuelom kako bi preuzeo priznanje, a održao je sastanak i sa reis-u-ulemom Kavazovićem.

"Moja kćerka ima 24 godine i otkako je rođena upoznata je sa imenom Bosna i Hercegovina. Iz tog razloga sam je htio dovesti ovdje i da bude svjedok onoga što ću ja danas postati, a to je počasni građanin grada Sarajeva, kao i počasni član VKBI", rekao je.

Dolazak na aerodrom u glavni grad BiH podsjetio ga je na ratni period i dešavanja iz 1993. godine.

"Prošao sam kroz imigracioni ured na aerodromu, podsjetilo me to na april '93 godine kada sam dolazio s trupama ovdje, kad smo trčali, kad je bila takva strka kroz aerodrom u to vrijeme. Bukvalno smo bili izgurani i protrčali smo kroz aerodrom u oklopna vozila. Nikada u životu do tada nisam bio u oklopnom vozilu", prisjeća se Arria.

Navodi kako je bio šokiran prizorom koji je zatekao u gradu.

"Sarajevo za koje sam do tada znao bilo je Sarajevo zimskih olimpijskih igara. Ja koji sam došao iz Karakasa u grad koji pamtim kao divan odjednom je bio srušen, zapaljen, porušen, gori na sve strane. Sada mi je jako drago da vidim promjene", naveo je.

Arria inače piše knjigu od Bosni i Hercegovini koju je započeo prije 30 godina.

"Više je to od historije i tragičnih trenutaka kroz koje je prošla ova zemlja. Više je to jedno svjedočenje tragediji i napuštanju ljudi u BiH od evropskih zemalja", kazao je.

Govorio je o svom zalaganju za BiH u UN-u te lošoj reakciji međunarodne zajednice.

"Čuo sam da BiH identifikuju sa rječju "muslimanska država", a međunarodna zajednica na to odvrati pogled. Ja kažem, vjerovatno odvraćaju pogled jer tu nema nafte. Šta hoću da kažem, prisutni su dupli standardi međunarodne zajednice. Svi znamo da je nafta bitna, ali nije dobro to što su veću prednost dali nafti nego ljudskim životima", kazao je govoreći o lošoj reakciji Evrope i svijeta na ratna dešavanja u BiH.