BiH
62

DF potvrdio: Željko Komšić vratio Sifeta Podžića u Predsjedništvo DF-a

Klix.ba
Podžić i Komšić (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Podžić i Komšić (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Bivši generalni sekretar Demokratske fronte Sifet Podžić vraćen je na mjesto člana Predsjedništva DF-a i to odlukom predsjednika stranke Željka Komšića, potvrdio je za Klix.ba generalni sekretar DF-a Zlatko Miletić.

Podžić je ostavku podnio na zahtjev Komšića i to nakon previranja unutarstranačkog rukovodstva u vezi s moralnošću odluke Sifeta Podžića da u Domu naroda Parlamenta BiH glasa za odlikovanog četničkog vojvode Nikole Poplašena.

"Na sjednici Predsjedništva Demokratske fronte, održanoj u Bihaću 17. februara, a na prijedlog predsjednika Željka Komšića, gospodin Sifet Podžić imenovan je za člana Predsjedništva Demokratske fronte", rekao je Miletić.

On je dodao da taj prijedlog ne potvrđuje Predsjedništvo DF-a, niti se o njemu glasa, jer se u ovom slučaju predsjednik stranke rukovodio ovlašću koju mu daje član 50. Statuta DF-a.

Taj član glasi: "Ukoliko se izborom članova Predsjedništva stranke ne osigura odgovarajuća teritorijalna, nacionalna, socijalna, starosna i spolna zastupljenost, predsjednik stranke može povećati broj članova Predsjedništva u cilju osiguranja odgovarajuće zastupljenosti".

Podsjećamo, u decembru prošle godine Komšić je uputio otvoreno pismo članicama i članovima Demokratske fronte u kojem je tražio ostavku generalnog sekretara Sifeta Podžića i isključenje članova Predsjedništa DF-a Reufa Bajrovića i Emira Suljagića.

"Ukoliko Predsjedništvo DF-a nije u stanju ili neće da donese odluku odmah, ovo moje pismo se, također, može tretirati kao moj neopoziv zahtjev za brisanje mog imena iz evidencije stranke. Tražim da ovu odluku donese Predsjedništvo DF-a, bez mog učešća i prisustva u radu istog i bez mog utjecaja na odluku koju će donijeti", napisao je Komšić.

On je smjenu Sifeta Podžića tražio zbog njegovog glasanja za imenovanje Nikole Poplašena na mjesto člana Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH.