BiH
0

Devizne štediše i dalje sudskim putem traže svoja prava

FENA
Udruženje za zaštitu deviznih štediša u BiH upozorilo je danas da je nepoštivanje odredbi Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje proizvelo dodatnu nesigurnost kod deviznih štediša.
  • Sistem verifikacije potraživanja, koji vode tri neovisne agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge iz Sarajeva, Mostara i Banja Luke kao i tri odvojene komisije za verifikaciju koje su uspostavili entiteti i Distrikt Brčko, potvrdio je našu bojazan da je u pitanju nova igra sa štedišama, u kojoj Parlament BiH donese zakon koji entiteti i Distrikt Brčko ne poštuju - navodi ovo udruženje u saopćenju za javnost.

Vlade Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH, kako se dodaje, svojim uredbama izmjenili su odredbe Zakona, čime se dovodi u pitanje njegova provodivost.

Zabrinjava činjenica da u Vijeću ministara niko ne reaguje na ove postupke enititeta i Distrikta niti radi na realizaciji preuzetih obaveza.

-Udruženje saznaje da je USAID angažirao stručnjaka iz Trezora SAD koji radi na pripremi emisije obveznica, pa je sudbina devizne štednje prepuštena stranim, a ne domaćim stručnjacima i moćnicima iz međunarodne zajednice, koji i dalje vrše pritisak na poslanike u Domu naroda Parlamenta BiH da ne usvoje skraćenje roka isplate devizne štednje sa 13 na 5 godina - stoji u saopoćenju koje potpisuje Amila Omersoftić, predsjednica UO Udruženja.

Udruženje i dalje smatra da se problem stare devizne štednje može riješiti jedino sudskim putem.

Tužba Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH koja se od 2004. godine nalazi u Sudu Bosne i Hercegovine proslijedjena je tuženim prije godinu dana. Odgovore na tužbu nisu dali Slovenija, Ljubljanska banka, Nova Ljubljanska banka i MMF.

Na uručenje tužbi i odgovor na tužbu Srbije, Invest banke i Jugoslovenske izvozne banke čekalo se punih jedanaest mjeseci.

Udruženje je podnijelo apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog kršenja Evropske konvencije. Insistira na ubrzavanju sudskog postupka pred Sudom BiH, kao prethodnom pravnom pitanju u predmetima koje Udruženje u ime štediša vodi pred Sudom za ljudska prava u Strazburu.