Charles English
0

"Destabilizirajuća retorika odvest će BiH u izolaciju"

FENA
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Charles English upozorio je danas u Banjoj Luci da, ukoliko lideri BiH nastave sa svojom destabilizirajućom retorikom, izabrat će izolaciju sa svim posljedicama koje ona nosi i za njih i za građane ove zemlje.

"Ukoliko bh. lideri nastave sa svojom destabilizirajućom retorikom, bez obzira na to da li se radi o priči o odvajanju ili ukidanju entiteta, te ukoliko nastave podrivati državne institucije formiranjem paralelnih entitetskih struktura čije se funkcije preklapaju s već postojećim državnim funkcijama, osporavanjem prijenosa ovlasti u vezi s kojima je prethodno postignut sporazum ili s ubacivanjem uskogrudih etničkih programa u svakodnevni rad institucija koje treba da služe svim građanima BiH, onda će izabrati izolaciju sa svim posljedicama koje ona nosi za njih i njihove birače", naglasio je English.

Američki ambasador je rekao da je napredak ka evropskoj budućnosti moguć jedino u suvernoj BiH u kojoj politički lideri provode neophodne reforme i nastoje osigurati uspješno i efikasno funkcioniranje državnih institucija.

Očekuje od lidera svih nivoa vlasti, državnih, entitetskih, kantonalnih i općinskih i od svih stranaka da svoje vrijeme i energiju usmjere ka kretanju BiH putem koji je vodi ka punopravnom članstvu evroatlantskih zemalja.

"Moja vlada je i dalje spremna pomoći. Želimo ići naprijed s pozitivnim programom u BiH. Nažalost, trenutna politička atmosfera to čini sve težim i težim", rekao je English i ponovio stav SAD-a da se BiH kreće u pogrešnom pravcu i da je to uznemiravajuće.

Američki ambasador je naglasio da politički lideri BiH imaju jasan izbor da odluče o tome kakvu budućnost žele za sebe i svoje birače.

Prvi izbor, naveo je, uključuje partnerstvo sa SAD-om i drugim zemljama članicama međunarodne zajednice u izgradnji bolje budućnosti BiH te da danas potpisani sporazum između "Dženeral Elektrika" i RS-a predstavlja primjer onoga što se može očekivati od tako pozitivnog programa.

"Međutim, to se neće osvariti, ukoliko se BiH ne vrati na pravi kolosijek", upozorio je English.

Istaknuo je da je drugi put ili izbor ili izolacija.

U tom smislu, još je jednom ponovio da referendum o otcjepljenju ili otcjepljenje bilo kojim drugim sredstvima nije moguće.

"Osporavanje suvereniteta ili teritorijalnog integriteta BiH neće se tolerirati. Ta pitanja su riješena", upozorio je američki ambasador u BiH.

Zaključio je da su SAD pouzdan partner BiH i da su ovdje da pomognu, ukoliko im to dopuste domaći lideri.

"Ali još jednom naglašavam, da bi se zemlja kretala u pravom smjeru potrebni su nam lokalni partneri", ponovio je američki ambasador u BiH.