BiH
80

Deset učesnika po deseti put krenulo iz Zenice na Marš mira

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Deset Zeničana danas je iz Zenice krenulo na Marš mira prema Srebrenici u sklopu obilježavanja 21. godišnjice genocida.

Ovo je deseti organizovani pješački pohod od Nezuka do Potočara kojeg je organizovao Odbor za obilježavanje značajnih datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. grada Zenice.

Vođa puta Sinan Gluhić je kazao da svake godine pokušavaju izabrati barem pola novih učesnika pohoda kako bi i oni prošli putem spasa i približno osjetili bol i patnju koju su prošli Srebreničani.

"Idemo na ovaj put jer želimo obaviti ljudsku dužnost i klanjati dženazu novoidentifikovanim žrtvama. Ovo je naš način da se sjećamo onoga što se dogodilo u Srebrenici. S ovim želimo doći do istine te nastojati da se naručioci i izvršioci ovog zločina kazne", istakao je Gluhić.

Iz Zenice će 11. jula u Potočare krenuti dva autobusa s građanima koji će prisustvovati klanjanju kolektivne dženaze namaza.

Jedan od učesnika Marša mira je i Slovenac Juso Ikanović koji je danas iz Zenice prvi put krenuo prema Potočarima.

"Želio sam osjetiti patnju tih ljudi i preći put. Dugo sam planirao ovo uraditi i konačno sam dobio priliku", kazao je Ikanović.

Učesnici pohoda koji su krenuli iz Zenice su: Sinan Gluhić, Mehmed Karić, Omer ef. Begović, Senad Čoloman, Nermin Mujić, Senad Hrkić Dalton, Fuad Memagić, Rasim Ikanović i Juso Ikanović.