BiH
231

Dennis Gratz: Novi Zakon o radu nije sjajan, ali da je bolji od prethodnog

Piše: E. S. H.
Dennis Gratz na sjednici Zastupničkog doma FBiH (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Dennis Gratz na sjednici Zastupničkog doma FBiH (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Nakon što je jučer na sjednici Zastupničkog doma FBiH usvojen Prijedlog zakona o radu, novi Zakon će stupiti na snagu objavom u Službenom listu FBiH. Dennis Gratz, zastupnik Naše stranke je rekao da je to samo tehnička stvar, te da će Zakon stvarno stupiti na snagu kada se počne provoditi kao što se to radi u ozbiljnim državama.

Gratz je u izjavi za Klix.ba rekao da je naredni korak da inspekcije, ministarstva i sudovi počnu raditi svoj posao, i štititi dobre radnike od loših poslodavaca, i dobre poslodavce od loših radnika.

Naša stranka je amandmane na Prijedlog zakona o radu uputila Vladi FBiH odmah po sazivanju sjednice Doma naroda FBiH, Vlada ih je prihvatila, i oni su bili sastavni dio prijedloga koji je usvojen u tom domu i koji se sinoć našao na Predstavničkom domu.

"Prvim našim amandmanom smanjen je ukupan broj sati, uključujući i prekovremeni rad, koji radnici smiju raditi u toku jedne sedmice. Sa predloženih 60 sati smanjili smo taj broj na 48 sati, što je u skladu s evropskom legislativom. Možda se u BiH ne obraća mnogo pažnje na ovako bitnu promjenu, ali u Francuskoj ili Njemačkoj se za samo par sati rada manje ili više sedmično pregovara godinama. Povećali smo minimalni godišnji odmor za maloljetne radnike sa predloženih 20 na 24 radna dana. Produžili smo vremenski rok za pregovoranje oko novih kolektivnih ugovora sa 90 na 120 dana, a taj dodatni mjesec dana smanjit će pritisak na sindikate u toku pregovora i pomoći će im da isposluju što bolje uslove u kolektivnim ugovorima", pojasnio je Gratz.

Dodao je da su svojim amandmanima natjerali poslodavce da potpisuju što više ugovora na neodređeno. Dosadašnji propis, koji je je bio prijedlog Vlade za ovaj zakon, je omogućavao poslodavcu da otpusti radnika samo na 15 dana a da 16. dan ponovo zaključi s njim ugovor na određeno vrijeme.

"Zahvaljujući našem amandmanu taj period pauze je sada 60 dana, i iz razgovora sa poslodavcima znamo da im se neće isplatiti da izgube radnika, šaljući ga na 'odmor' dva mjeseca, te će umjesto novog ugovora na određeno vrijeme imati motiv da sa radnicima potpisuju ugovore na neodređeno.Naš peti zahtjev će biti odredba opšteg kolektivnog ugovora FBiH. Njime se povećavaju prava radnika, kod kojih je u toku zaposlenja došlo do promjene radne sposobnosti, a koja je u većini slučajeva uzrokovana invaliditetom. Njime smo obavezali poslodavca da mora tim radnicima osigurati prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju i omogućiti da u istoj firmi obavljaju drugi posao koji u skladu s njihovim zdravstvenim stanjem. Samo ova izmjena će poslodavce, po našim projekcijama, koštati više of 10 miliona KM. U starom zakonu i prijedlogu koji je Vlada ponudila, nije postojala obaveza poslodavca da takvom radniku omogući prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju i bilo ga je mnogo lakše otpustiti", kazao je Dennis Gratz.

Naša stranka od sindikata očekuje da se što prije počnu baviti onim zbog čega postoje, a to je pregovaranje sa Vladom o novim kolektivnim ugovorima u kojima će biti utvrđeni svi važni, životni, uslovi rada. Od Vlade očekuju da na te pregovore pristane odmah.

"Apsolutno vjerujemo u kolektivne ugovore i pregovore kao civilizacijsku, neotuđivu, vrijednost. Mi ćemo sindikatima, u slučaju da postoji eventualna namjera Vlade da se ne dogovore kolektivni ugovori prije nego što rokovi isteknu, pružiti svu moguću podršku i institucionalnu pomoć. Nadamo se da će i oni ubrzo prepoznati da novi Zakon o radu nije sjajan, ali da je bolji od prethodnog, i da će iskoristiti stavke kojima je poboljšan status raznih kategorija radnika, od radnika izloženih mobingu, psihološkom ili fizičkom nasilju na radu, do porodilja, maloljetnih radnika, pa do osoba sa invaliditetom", zaključio je Dennis Gratz.