Prva sedmica godine
10

Demokratska pobjeda u Georgiji motivisala tržišta za snažan rast na početku 2021. godine

R. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Na svjetskim berzama u prvoj sedmici nove godine cijene dionica snažno su rasle jer ulagači očekuju nove poticajne mjere u SAD-u i ubrzanje oporavka ekonomije od korona-krize tokom 2021. godine.

Indeks Dow Jones ojačao je 1,6 posto, na 31.097 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,8 posto, na 3.824 boda, a Nasdaq indeks 2,4 posto, na 13.201 bod.

Rekordni nivoi sva tri indeksa zahvaljuju se uvjerenju ulagača da slijede nove poticajne mjere kako bi se američka privreda što prije oporavila od pada izazvanog pandemijom koronavirusa.

Naime, pobjedom dvaju demokratskih predstavnika na izborima za Senat u Georgiji prošloga tjedna Demokratska je stranka zadobila prevagu u Senatu.

Kako demokrati već drže većinu u Zastupničkom domu, prevaga u Senatu omogućit će izabranom predsjedniku Joeu Bidenu lakše provođenje njegovih planova u Kongresu, kao što su promjene poreznih zakona, nove poticajne mjere i povećana ulaganja u infrastrukturu.

"Tržište gleda na period nakon Trumpa, a od Bidena očekuje više konstruktivnosti i poticaja. Demokratski Kongres više će biti usmjeren na male kompanije i Main Street”, kaže za Reuters Dennis Dick, trgovac u tvrtki Bright Trading.

Koliko su poticaji potrebni ekonomiji, pokazuju posljednji podaci s tržišta rada. U decembru je broj zaposlenih u SAD-u pao za 140 hiljada , prvi put nakon sedam mjeseci rasta.