BiH
638

Demokratska fronta predstavila svoje viđenje ekonomskog oporavka i razvoja BiH

Piše: E. G.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Demokratska fornta (DF) je predstavila osnovne odrednice ekonomskog programa "Vizija 14-22". Na tom stranačkom dokumentu se temelji ono što DF namjerava uraditi u pogledu ekonomskog oporavka i razvoja zemlje ukoliko dobiju povjerenje građana.

Dženan Đonlagić, univerzitetski profesor i predsjedavajući Ekonomskog vijeća Demokratske fronte novinarima je kazao da je na ovom dokumentu u proteklih deset mjeseci radilo 38 ljudi.

"Konačni cilj ovog dokumenta je ekonomski oporavak BiH. Dva principa kojima smo se vodili su princip izvodivosti i efikasnosti. Cijelu bh. ekonomsku realnost smo pretočili u četiri ekonomske cjeline, a to su sistemi podrške privredi, reforma javnog sektora, domaće i strane investicije te ruralni razvoj i turizam", kazao je Đonlagić.

Član Ekonomskog vijeća DF-a Milan Dunović je istaknuo da je BiH 2008. godine preuzela obaveze da zakonodavstvo prilagodi EU legislativama. U tom pogledu, ističe, problem je nastao jer se niko sistemski nije bavio prilagođavanjem poslovanja javnih preduzeća.

"Poznato je da javna preduzeća generiraju ogromne gubitke u BiH, a jedan od razloga je što se poslovanje tih preduzeća ne prilagođava, kako evropskom tržištu, tako ni zakonima EU. Kroz 'Viziju 14-22' ćemo imati sistematski pristup ovome problemu, a na način da će se svako javno preduzeće posmatrati zasebno. Svako od njih ima svoje specifičnosti. Rezultat analiza tih preduzeća bit će nam smjernica nakon koje ćemo pristupiti sistemskom prilagođavanju zakona koji reguliraju poslovanje tih preduzeća", kazao je Dunovac.

Infrastruktura javnih preduzeća prema njihovom mišljenju treba ostati u državnom vlasništvu, s tim da će se, kaže Dunović, zalagati i za određene modele javno-privatnog partnerstva, pogotovo u poslovanju preduzeća koja nisu profitabilna i stvaraju velike gubitke.

Afan Kalamujić, također član Ekonomskog vijeća DF-a, je dodao da je cilj stvoriti i niz mjera koje će pomoći "zdravim" kompanijama pri kreiranju lakšeg i bržeg razvoja te kreiranje novih kompanija.

"Bitna je mobilizacija domaće štednje i domaćih investicija koje mogu poslužiti kao odlična reklama za privlačenje stranih investicija. Želja nam je stvoriti imidž BiH kao države za biznis", rekao je.

Nedim Hogić, član Ekonoskog vijeća, je dodao da je dio ovog ekonomskog programa smanjenje budžetske potrošnje kroz reorganizaciju javne uprave. DF to namjerava postići reorganizacijom i konsolidacijom broja agencija na državnom nivou te brojem organa i ministarstava na federalnom i kantonalnim nivoima.

"DF želi pregovarati sa sindikatima državnih službenika u vezi s plaćama koje prelaze 1.200 KM. DF ne želi ljude gurati u siromaštvo već obuzdati javnu potrošnju, ali ne onako kao što se to radilo do sada. Želimo da političari, nosioci funkcija izvršne vlasti i članovi zakonodavnih tijela počnu od sebe i ograniče svoja primanja. Samo na taj način se može uštedjeti pet miliona KM na godišnjem nivou", kazao je Hogić.

Smanjenje broja institucija ili njihovo spajanje je realna potreba, kaže Hogić, jer se nameće pitanje ogromnih troškova za administraciju. U DF-u kažu da namjeravaju napraviti postizbornu koaliciju na određenim principima, a smanjenje budžetske potrošnje, bi bilo izvodivo postizanjem konsenzusa sa partnerima u vlasti.

.Smanjeje budžetske potrošnje, smatra, potrebno je i zbog toga što je ugrožen penzioni sistem, a ugrožen je jer BiH ima 110-120 KM miliona KM u doprinosima na mjesečnom nivou, a mjesečni troškovi penzija iznose 150 miliona KM.

Muhidin Zametica, član Ekonomskog vijeća DF-a, je naveo da treba sistemski regulirati imenovanje nezavisnih stručnih uprava u javnim preduzećima i odvojiti regulacionu od vlasničke uloge države u tim preduzećima, regulirati cijene i uvjete poslovanja...

"Bitno je donijeti strategiju o razvoju javnih preduzeća koja mora definirati i vitalnu javnu infrastrukturu koja ne bi trebala biti predmet transformacije vlasništva. Treba definirati i infrastrukturu koja to može biti. Obradili smo i ruralni sektor. U EU 56 posto stanovnika živi u ruralnom području, a čak 40 posto budžeta EU se izdvaja za ruralni razvoj. U našoj državi 61 posto stanovnika živi u ruralnom području, a svega nekoliko procenata izdvajamo za ruralni razvoj. On mora postati strateška politika BiH", smatra Zametica.

Turizam je također nešto što u ovoj stranci vide kao šansu za ekonomski oporavak, a BiH se mora pozabaviti i razvojem alternativnih izvora energije.

Inače, Demokratska fronta danas obilježava prvu godišnjicu postojanja.