BiH
130

Demokratija pod nogama: Običan dan u Mostaru, birači ogorčeni zbog nemogućnosti glasanja

Piše: I. P.
(Foto: Klix.ba)
Građani Mostara, za razliku od svih drugih stanovnika Bosne i Hercegovine, danas neće izaći na lokalne izbore. Posljedica je to osmogodišnjeg nepostojanja izmjene Izbornog zakona kojim bi se omogućilo demokratsko biranje vlasti.

Dok tri miliona građana Bosne i Hercegovine sa biračkim pravom danas do 19 sati mogu direktno učestvovati u odabiru čelnika svoje općine ili grada, građani Mostara ovu kišnu nedjelju provode uobičajeno. Ta činjenica predstavlja poraz SDA i HDZ-a BiH da sprovedu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Vladajuće partije u Gradu na Neretvi, spomenute SDA i HDZ BiH, u posljednje vrijeme nisu održavale sastanke na kojima bi možda došlo do eventualnog približavanja stavova o načinu sprovođenja presude.

Posljednji put kada se u okviru državnih institucija pokušao riješiti problem u Mostaru, u aprilu ove godine, nedovoljna volja političkih subjekata rezultirala je propustom šanse za izmjenu Izbornog zakona.

Podsjećamo, osam godina Mostar nema gradsku Skupštinu zbog nemogućnosti sprovođenja odluke Ustavnog suda BiH koji je ukinuo odredbe gradskog Statuta koji se odnose na izborna područja ocijenjena kao diskriminirajuća.

Naravno, neprovođenje Odluke ogleda se kroz neusvajanje novog Statuta, odnosno dijela o izbornim područjima, a koji se mora donijeti tek nakon izmjene Izbornog zakona.

Gradonačelnik Ljubo Bešlić kojem je davno istekao mandat sada samostalno određuje budžet i druge odluke koje inače donosi Skupština

Jedan od načina da građani Mostara skrenu pažnju na sebe jeste današnja akcija agencije Lokalna demokracija u kojoj su na simboličan način, kroz imitaciju glasačkih listića, odaslali apel odgovornim adresama.

"Imamo mladu generaciju od 26 godina koja još uvijek nije glasala. Njima osam godina vlada neko koga nisu birali niti su imali priliku da biraju. Ovom akcijom mladi postaju svjesni da ne mogu utjecati na izborni proces, ali da mogu poslati važnu poruku. Ovaj materijal će biti upućen na sve nivoe vlasti, uredu Visokog predstavnika, ombudsmenima, Ustavnom sudu, tj. svima koji su na neki način odgovorni za rješavanje ovoga stanja", rekla je Dženana Dedić, direktorica agencije Lokalna demokracija.

Okupljeni građani koji su učestvovali u akciji na Španskom trgu kazali su kako je demokratija u Mostaru pod nogama, da se osjećaju ogorčeno, poniženo i nezadovoljno. Dok pojedini ne vide budućnost, drugi su optimistični i nadaju se da će izbori biti održani sljedeće godine.