Godišnja analiza OS BiH
0

Deminirano više od 100 km2 teritorije BiH

FENA
Dosad je u BiH deminirano više od 100 km2 površine, gdje je sudjelovanje Oružanih snaga (OS) BiH iznosilo oko 20 posto ukupne realizacije projekata čišćenja i tehničkog izviđanja.

Ovo su neki od rezultata Godišnje analize protuminskih akcija (PMA) u BiH u prošloj godini prezentirani danas u Sarajevu predstavnicima OSBiH, međunarodnih organizacija i gostima.

Zamjenik komandanta Operativne komande OSBiH za operacije brigadni general Sakib Forić kazao je novinarima da se u 2008. radilo u 35 općina na području BiH, a u tim aktivnostima sudjelovalo je oko 400 akreditiranih deminera. Planirano je da se u ovoj godini nastavi sličnim tempom. On je kazao da je u prošloj godini jedan deminer lakše povrijeđen, a povreda je nastala u rejonu Grabeža kod Bihaća.

Na današnjem skupu izražena je nada da će uz adekvatnu unutarnju i međunarodnu podršku, realizacija Strategije protuminskog djelovanja u BiH omogućiti da do 2019. BiH bude država bez mina, bez rizika od minskih nesreća i sa žrtvama mina integriranim u društvo, što je definirano i kao cilj rada protuminskih struktura.

Milan Rezo iz Centra za uklanjanje mina u BiH istaknuo je da su očekivanja od Oružanih snaga i dalje visoka i to s razlogom.

"U 2008. usvojena je Strategija protuminskog djelovanja u BiH za period 2009.-2019. prema kojoj je predviđeno postepeno smanjenje donatorskih sredstava uz veće sudjelovanje i oslanjanje na domaće kapacitete i izvore. Stoga od Oružanih snaga BiH očekujemo veći angažman u razminiravanju te da budu vodeća organizacija u ovom procesu, što je u biti i predviđeno nacrtom nove strategije Oružanih snaga", kazao je.

Rezo im je uputio riječi zahvalnosti i odao priznanje za uspješno izvršene zadatke koji su u proteklom periodu bili postavljeni pred njih. Naglasio je da ih dosadašnji uspjesi treba da bodre na nova postignuća i ukazao da ih na to obavezuju brojna minska polja koja još direktno ugrožavaju živote i imovinu bh. građana.

Prezentaciji su prisustvovali i predstavnici UNDP-a i Norveške narodne pomoći koji su pohvalili dosadašnje napore učinjene na deminiranju u BiH te obećali i daljnje sudjelovanje u tom procesu u BiH.

U okviru današnjeg događaja na platou ispred zgrade Doma Oružanih snaga BiH u Sarajevu postavljena je i izložba opreme za deminiranje. Radi se o dijelu opreme koju posjeduju jedinice za deminiranje OSBiH (alatu, priboru, motornim vozilima, sanitetu, mašinama), a predstavljeni su i psi tragači raznih pasmina posebne sposobnosti i osjetljivosti zahvaljujući kojoj mogu prepoznati mine.