Dan ljudskih prava
96

Delić: Gaza je primjer, kao i BiH prije 30 godina, da prava nisu jednaka za sve

A. Ku.
Delić: Čemu konvencije o ljudskim pravima ako se ne odnose na sve ljude? (Foto: Facebook)
Delić: Čemu konvencije o ljudskim pravima ako se ne odnose na sve ljude? (Foto: Facebook)
Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić uputio je poruku povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava. On je poručio da je Gaza primjer da prava nisu jednaka za sve.

"Danas je Međunarodni dan ljudskih prava i kako je vrijeme pokazalo ta ljudska prava su samo za određene ljude, ne i one ljude koji danas, kao i prethodnih dana svakodnevno nasilno umiru u Gazi. Međunarodni dan ljudskih prava temelji se na konvencijama i deklaracijama koje tobože svima nama garantuju pravo na život, zdravlje, slobodu, hranu, liječenje, dostojanstvo, čast", naveo je Delić.

Dodao je da je Gaza primjer da ta prava nisu jednaka za sve, kao što je i Bosna i Hercegovina prije 30 godina pokazala da životi djece i ljudi u Bosni ne vrijede koliko vrijede životi drugih Evropljana.

"A mi jesmo Evropljani i to autohtoni, jedni od najstarijih evropskih naroda. Pa ipak, konvencije i deklaracije nisu vrijedile za nas. Baš kao što ni danas, ni bilo koji drugi dan ne vrijede za djecu i ljude u Gazi. Čemu onda sve te deklaracije i konvencije? Kome su potrebne, ako prije svega, ljudskost zakaže svaki put kad zagusti na određenim predjelima ove Zemlje", pita Delić.

Nama i ljudima Gaze, navodi dalje, sigurno ne vrijede mnogo jer ko nama garantuje da mi sutra ponovo nećemo prolaziti ovo što danas prolazi Gaza.

"Čemu riječi bez djela? Čemu konvencije o ljudskim pravima ako se ne odnose na sve ljude? Šta slavi civilizacija danas? Šta obilježavaju mirotvorci svijeta danas? Ubijanje, izgladnjivanje, mrcvarenje civila i djece u Gazi", zaključio je Delić.