BiH
0

Delegacija Skupštine KS-a posjetila nastradalu djecu na Pedijatrijskoj klinici

FENA
Delegacija Skupštine Kantona Sarajevo predvođena predsjedavajućim Denisom Zvizdićem posjetila je nastradalu djecu iz Dječijeg doma "Ljubica Ivezić" na Bjelavama smještenu na Pedijatrijskoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Delegacija Skupštine KS-a razgovarala je s direktoricom Pedijatrijske klinike dr. Senkom Mesihović-Dinarević o zdravstvenom stanju malih pacijenata.

Ona je članove delegacije informirala da je na ovu kliniku primljeno 19 beba, od kojih je njih 17 u dobrom zdravstvenom stanju, dok su dvije bebe i dalje životno ugrožene i nalaze se na intenzivnoj njezi.

Razgovarano je i o stalnom problemu Pedijatrijske klinike sa smještajnim kapacitetom, te o potrebi što hitnijeg osposobljavanja obnovljene zgrade GAK-a i Pedijatrijske klinike "Zehra Muidović" na Jezeru.

Predsjedavajući Zvizdić je ocijenio da je ovo bio užasno tragičan događaj.

  • Puno smo radili na segmentu pomoći Pedijatrijskoj klinici, ali nam je ovaj događaj pokazao sve nedostatke, posebno vezane za smještajne kapacitete. Nadam se da će Vlada Kantona Sarajevo uraditi sve da u cilju otklanjanja spomenutih nedostataka, uloži potrebna sredstva i osposobi obnovljenu zgradu Ginekološko-akušerske i Pedijatrijske klinike na Jezeru. Predložit ćemo da dan dženaze i sahrane stradalih beba bude proglašen danom žalosti u Kantonu Sarajevo, te da taj dan ubuduće, u znak sjećanja na poginule bebe, obilježavamo kao dan borbe za povećanje brige za djecu uopće, poručio je Zvizdić na kraju posjete.