BiH
0

Delegacija Parlamenta BiH sutra u državnom skupu Republike Slovenije

FENA
Delegacija Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH, koju predvodi predsjedavajući Komisije Halid Genjac, boravit će sutra u radnoj posjeti Državnom skupu Republike Slovenije.

U Ljubljani delegacija Parlamentarne skupštine BiH susrest će se sa članovima Odbora za evropske poslove slovenskog parlamenta s predsjedavajućim odbora Antonom Kokaljem na čelu.

Genjac je danas kazao za Fenu da je namjera da se u razgovoru dviju delegacija koje imaju istu ulogu u ova dva parlamenta razmijene iskustva i, posebno za našu stranu, da se primijene one dobre prakse koje je Slovenija imala u fazama u kojima se mi sad nalazimo, a koje je Slovenija već odavno prošla.

»Tu se prevashodno misli na ovaj period nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, gdje je namjera da se u razgovoru sa članovima ovog odbora slovenačkog parlamenta pokušaju preuzeti najbolje prakse, pogotovo u pogledu brzine procedura usvajanja zakona u Parlamentarnoj skupštini koji su vezani za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju«, kazao je Genjac.

Druga namjera je da se dogovore i neki stalniji oblici saradnje između ovih parlamentranih tijela i drugih tijela parlamentarnih skupština Slovenije i BiH te administracije Državnog zbora Slovenije i Parlamentarne skupštine BiH.