BiH
6

Delegacija EU zabrinuta zbog usvajanja izmjena Zakona o sukobu interesa

FENA
Andy McGuffie (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Andy McGuffie (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Delegacija Evropske unije u Bosni i Herceovini izrazila je zabrinutost zbog činjenice da je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio izmjene Zakona o sukobu interesa BiH.

Kako je u saopćenju naveo glasnogovornik Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH Andy McGuffie ova zabrinutost izražena je i 9. juna u zajedničkom pismu EU, Vijeća Evrope, OSCE-a, Ambasade SAD-a i OHR-a upućenom Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

McGuffie napominje da je Zakon o sukobu interesa od vitalnog značaja za borbu BiH protiv korupcije i svi se slažu da upravo borba protiv korupcije predstavlja jedan od najhitnijih izazova u zemlji.

Zakonski propisi koji uređuju odgovornost nosilaca javnih funkcija i transparentnost njihovog rada su od najvećeg interesa za javnost pa je prije usvajanja trebalo organizirati širu javnu debate, smatra McGuffie.

"Ne samo da zakon nije bio otvoren za javnu debatu, nego je usvojen po hitnom postupku koji ne dozvoljava predlaganje amandmana. Konkretno, relevantni međunarodni standardi nalažu da tijelo koje primjenjuje propise o sukobu interesa, a u ovom slučaju to je Komisija za odlučivanje o sukobu interesa, treba biti nezavisno i posjedovati traženi nivo stručnosti", dodao je.

Također, potrebno je osigurati pravo na žalbu protiv odluke tog tijela, a nažalost, Komisija ne zadovoljava uvjet nezavisnosti što bi moglo ugroziti nepristrasnost procesa provjere.

"Ovo usvajanje amandmana na nivou BiH uticat će na primjenu legislative u oblasti sprječavanja sukoba interesa u Federaciji BiH i Distriktu Brčko, koji će morati da reorganiziraju svoj sistem, jer trenutno Centralna izborna komisija BiH primjenjuje relevantne zakone na tom području", pojasnio je.

Na kraju je naglasio da se vlasti BiH, usvojivši ove amandmane, nisu dovoljno fokusirale na adekvatno rješavanje sukoba interesa što bi garantiralo djelotvorno, objektivno i transparentno obavljanje javnih funkcija.