U Kopenhagenu
0

Delegacija BiH na sjednici Parlamentarne skupštine NATO-a, razgovarano o politici "otvorenih vrata"

V. K.
Delegacija BiH u Kopenhagenu
Delegacija BiH u Kopenhagenu
Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Kemal Ademović i zamjenici predsjedavajućeg Delegacije Marina Pendeš i Obren Petrović učestvovali su na dvodnevnoj sjednici Političkog komiteta PSNATO-a, koja je, uokviru 69. godišnjeg zasjedanja PSNATO-a, održana u Kopenhagen

Članovi Političkog komiteta PSNATO-a raspravljali su o temi "Budućnost NATO-ove politike otvorenih vrata".

Izvjestilac PSNATO-a o ovoj temi Audronius Azubalis u svom uvodnom izlaganju naglasio je da bi članstvo u NATO-u sadašnjih kandidata dodatno proširilo područje demokratije i stabilnosti u Evropi.

Kako je kazao, NATO politika "otvorenih vrata" predstavlja fleksibilan politički instrument u okviru kojeg NATO saveznici treba da pokažu odlučnost i donesu odluke o članstvu Bosne i Hercegovine, Moldavije, Gruzije i Ukrajine kada se ispune potrebni uslovi i kada se zemlje kandidati odluče za takve odluke.

Kad je o Bosni i Hercegovini riječ, parlamentarci iz država članica NATO-a pozvali su na nastavak dodatne prilagođene podrške, ali i naglasili da je na bh. političarima da ojačaju unutrašnju koheziju zemlje i unaprijede reforme, ukoliko žele da članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u postane stvarnost.

S tim u vezi, rečeno je da se očekuje napredak u funkcionisanju institucija BiH, unapređenje reformi u sektorima odbrane, privrede, vladavine prava i borbe protiv korupcije. Takođe je pozdravljena odluka sa madridskog samita NATO-a, na kome je odlučeno da se ojača prilagođena politička i praktična podrška BiH kroz dogovoreni paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta.

Delegacija PSBiH u PSNATO-a sastala se i sa Delegacijom Sabora Republike Hrvatske u PSNATO-a, u kojoj su bili predsjedavajući Delegacije Sabora Ante Bačić i član Delegacije Dario Hrebak.

Članovi Delegacije Sabora Hrvatske snažno su podržali politiku "otvorenih vrata" NATO-a, naglašavajući da se podrška i pomoć Hrvatske Bosni i Hercegovine ne dovodi u pitanje, te apelujući da to da sva otvorena unutrašnja pitanja rješavaju bh. političar