BiH
0

Del Ponte traži od EU da prekine pregovore sa Srbijom

FENA
Evropska unija trebala bi prekinuti pregovore o priključenju sa Srbijom kako bi prisilila Beograd da uhapsi haškog bjegunca Ratka Mladića, rekla je u utorak glavna haška tužiteljica Carla del Ponte.

U razgovoru za francuski list "Le Figaro" Del Ponte je izjavila kako vjeruje da bi Srbija izručila Mladića bude li Unija uvjetovala približavanje i eventualno punopravno članstvo te balkanske zemlje u EU-u.

"Ako pregovori budu suspendirani, Srbi će morati uhapsiti Mladića", rekla je. "Ako EU bude od Begrada tražila hapšenje Mladića, premijer Vojislav Koštunica će to i učiniti", dodala je Del Ponte.

Mladić je optužen za masakr nad 8.000 Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine kao i za opsadu Sarajeva koja je trajala 43 mjeseca i tokom koje je poginulo 10.000 civila.

EU je ranije objavila da će, ako Mladić ne bude izručen Haagu u idućih nekoliko mjeseci, suspendirati pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju koji su počeli prošle godine nakon što je Beograd izručio Haškom tribunalu desetak optuženih ratnih zločinaca.

Del Ponte je izjavila kako bi EU trebala pritisnuti Srbiju na isti način kao što je to učinila s Hrvatskom u slučaju odbjeglog generala Ante Gotovine, prenosi list i dodaje da je njegovo hapšenje u decembru prošle godine otvorilo put početku pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om.

"EU je odbila otvoriti pregovore s Hrvatskom jer Zagreb nije uhapsio generala Antu Gotovinu", rekla je Del Ponte, prenosi Hina. "Želim da EU primijeni isti pristup i prema Beogradu koji ne surađuje s Tribunalom", dodala je glavna haška tužiteljica za list "Le Figaro".