BiH
22

Dekanesa ALU rektoru Avdispahiću: Molim vas, zaustavite ovaj cirkus!

FENA
Povodom štrajka koji se u organizaciji Sindikata UNSA odvija na 10 fakulteta i akademija te pratećih nemilih događaja otvorenim pismom rektoru Muharemu Avdispahiću obratila se dekanesa Akademije likovnih umjetnosti Amela Hadžimejlić-Kečo.

"Uvaženi rektore, obraćam Vam se na ovaj, vjerovatno, neprimjeren način i ujedno se i izvinjavam zbog toga, ali želim izbjeći dalje moguće frustracije kojima sam bila izložena ovih dana kao dekan jedne od organizacionih jedinica Univerziteta u Sarajevu, koje su u štrajku, Akademije likovnih umjetnosti. Nadam se da mi opraštate za ovo javno obraćanje i zbog toga što sam ja prije svega vizuelni umjetnik i grafičar, pa i nemam baš istančan sluh za razne vrste 'diplomatskih ili političkih kalkulacija'. Ono što mene interesuje i ono za šta sam educirana, što znam i treba da radim, ovih dana je naročito ugroženo. Jednostavno rečeno, molim vas da ne ignorišete činjenicu da se na dijelu Univerziteta ne odvijaju ispiti, upisi niti konsultacije sa studentima", piše Hadžimejlić-Kečo.

Kako navodi, od nje se kao dekana traži da ispituje zakonitost štrajka, da daje na sud kolege, postavljaju joj pitanja poput onoga "da li je sproveden postupak mirenja sa predstavnicima sindikata".

"Molim Vas da me zaštitite! Vi znate, svi znamo, da naše kolege koje štrajkuju ne štrajkuju protiv svojih fakulteta i akademija. Ovih dana traje štrajk, mislim da mogu reći na razjedinjenom Univerzitetu u Sarajevu s obzirom na to da štrajkuje dio organizacionih jedinica Univerziteta u Sarajevu, a ostali fakulteti i jedna Akademija sa sindikatom se slažu i mudro “podržavaju“, druge nemaju Sindikat. Kriju se iza saopštenja za javnost, optužbi, izjava, sudskih procesa, medijskih nastupa, raznih zakona i statuta, sastanaka, zakukuljenih mudrosti, zovu, prijete, međusobno se optužuju, naređuju, objašnjavaju, ograđuju, pozivaju i prozivaju", navodi Hadžimejlić-Kečo.

"Kao član akademske zajednice, dekan i nastavnik i kao čovjek, imam i odgovornost da sebi ne dozvolim da šutim i provirujem iz neke mišije rupe i da učestvujem u nečemu što bih nazvala "gajenje greške" , zbog toga Vam i pišem ovako javno", ističe dekanesa.

Dekanesa ALU Hadžimjelić-Kečo smatra da i rektor dijeli njeno mišljenje da je Univerzitet u Sarajevu sa svojim akademskim kadrovima intelektualnim i stručnim potencijalom još uvijek svojevrsni zdravi stub ovoga društva tako da ne smije dopustiti razjedinjavanje

"Molim Vas rektore da svojim autoritetom zaustavite ovaj cirkus, izvinjavam se na izrazu, da u svojstvu prvog čovjeka Univerziteta u Sarajevu organizirate zajedničku tematsku sjednicu UNSA sa Senatom, Upravnim odborom, predstavnicima Vlade Kantona Sarajevo, predstavnicima svih članica Sindikata UNSA i da razgovaramo,da se iznađe način za otpočinjanje dijaloga i predvide i planiraju mogući dalji koraci koji bi sigurno samo osnažili Univerzitet. Imamo ispite, upise, nastavu...Akademiji likovnih umjetnosti nedostaje novaca i za potrošne materijale za nastavu, a pogotovu ih nema da plaća sudske procese", kaže se u pismu.

Dekanesa ALU Amela Hadžimejlić-Kečo pismo završava molbom novinarima, Sindikatu UNSA, nezavisnim i drugim intelektualcima, političarima da ovo pismo ni njegove dijelove ne prezentiraju ili citiraju van njegovog konteksta i namjere, ne koriste u svrhu bilo čije osobne promocije, da se ne koristi kao argumentacija protiv nekoga, protiv neke institucije ili u svrhu medijske propagande bilo koje političke opcije.