BiH
0

Davidović: Naredna runda pregovora s EU jedna od najkompleksnijih

FENA
Glavni pregovarač BiH s Evropskom unijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Igor Davodović izjavio je danas u Banjoj Luci da je druga, tehnička, runda pregovora zakazana za 12. maj, te da će se tom prilikom razgovarati o modalitetima slobodne trgovine.

On je kazao da će naredna runda biti jedna od najkompleksnijih, ističući da je veoma zadovoljan načinom vođenja dosadašnjih pregovora, te stepenom obostranog razumijevanja.

Davidović je kazao da pitanja o neispunjavanju obaveza prema Haškom tribunalu mogu dovesti do usporavanja pregovora, te eventualno prekidanja ugovora, te da u ovom momentu još nije upućena ta poruka od EU.

Naveo je da se nada da će problem saradnje s Haagom biti riješen na opšteprihvatljiv način.

Davidović je danas s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem razgovarao o ulozi i odgovornosti parlamenta u ispunjavanju obaveza neophodnih za pridruživanje BiH evropskim integracijama.

Radojičić je kazao da o evropskom putu BiH postoji najšira moguća saglasnost u Narodnoj skupštini, te da Davidović i pregovarački tim imaju punu podršku entitetskog parlamenta i da postoji interesovanje u vezi s detaljima pregovora.

Naredni pregovori koji slijede odnosiće se i na oblast poljoprivrede.

U tom smislu, Radojičić je podsjetio da je to jedan od prioriteta naglašenih od Vlade RS-a. U Skupštini će 10. aprila biti održan sastanak o temi strukturalnog prilagođavanja poljoprivrede u BiH, s obzirom na predviđenu podjelu nadležnosti između države i entiteta.