BiH
0

Darovanje krvi u BiH postaje sve veći društveni problem

FENA
Crveni križ Federacije FBiH podsjeća na značaj Svjetskog dana dobrovoljnog davanja krvi (DDK), koji se obilježava 14. juna, i upozorava da davanje krvi u BiH, kao i u cijelom svijetu, zbog smanjivanja broja davalaca krvi postaje sve veći društveni problem.

"Zavodi za transfuziologiju konstantno upozoravaju na smanjenje zaliha krvi koje mogu imati katastrofalne posljedice po zdravlje populacije", saopćeno je iz Crvenog križa FBiH.

Globalnu kampanju za ovu godinu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) fokusira na mlade donatore, pod sloganom "Nova krv za svijet".

"S obzirom na to da globalno raste potreba za krvnim zalihama mladi ljudi mogu učiniti značajan doprinos donirajući krv.

Regrutiranje mladih davalaca krvi ne samo da dugoročno poboljšava sigurnost i opskrbljenost države zalihama krvi nego i promovira siguran i zdrav način života", navodi se.

U tom smislu WHO se nada da će nova generacija idealistički motiviranih davalaca krvi učiniti zajednički napor na prikupljanju rezervi krvi koja pruža najsigurniji mogući način za upotrebu gdje god i kad god bude potrebno spasiti ljudski život.

U događajima i aktivnostima diljem svijeta obilježavanje Svjetskog dana DDK ima za cilj podsticanje stanovništva da redovno daju krv, utječu na podizanje nivoa svijesti o potrebi za davanjem krvi jer to predstavlja opći nacionalni interes, promoviraju zdrav način života, unapređuju zdravstvenu kulturu i prosvijećenost te utječu na podizanje nivoa građanske solidarnosti i društvene odgovornosti.

"Kontinuirano, blagovremeno i efikasno snabdijevanje zdravstvenih ustanova i bolesnika sigurnom krvi i krvnim produktima predstavlja važan preduvjet za funkcioniranje zdravstvenog sistema svake zemlje", navodi se.

Crveni križ FBiH tradicionalno, u okviru redovnih aktivnosti, radi na promociji darovanja krvi, animiranju građana i organiziranju akcija davanja krvi u saradnji s transfuzijskim službama.

CKFBiH dodjeljuje najviša priznanja davaocima krvi, Zlatni znak za 100 i više darivanja i Srebrnu plaketu za 50 i više darivanja, a izrađuje i dodjeljuje promotivni materijal (značke DDK, majice, kape, olovke i slično).

U okviru Dana otvorenih vrata Crvenog križa i transfuzija (14. do 22. juni) bit će organizirane akcije darivanja krvi u velikom broju organizacija, a 19. juna bit će održan treći federalni susreti davalaca krvi u Kaknju. Za 22. juni u Bihaću planiran je okrugli sto o temi "Značaj i uloga dobrovoljnog davanja krvi u društvu".