Koledž ujedinjenog svijeta
0

Danis Tanović uručuje diplome maturantima

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Svečanost obilježavanja mature druge generacije učenika Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru bit će upriličena 26. maja s početkom u 10.30 sati, saopćeno je iz tog koledža.

Obilježavanje mature počet će ispred Gimnazije Mostar gdje će biti upriličeno prigodno slikanje maturanata UWCiM generacije 2007.-2009. u maturskim odorama.

Nakon slikanja maturanti će se u svečanoj šetnji uputiti prema Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" gdje će u 11 sati početi svečana ceremonija dodjele certifikata o završenom dvogodišnjem školovanju u Koledžu ujedinjenog svijeta u Mostaru.

Maturantima će certifikate uz prigodno obraćanje uručiti oskarovac Danis Tanović, a prisutnima će se uz učenike i roditelje UWCiM-a obratiti i predsjednica Izvršnog odbora UWC-IB Inicijative u BiH Lamija Tanović te direktoz Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru Paul Regan.

Svečanost mature druge generacije učenika UWCiM-a ponudit će i bogat zabavni program u izvedbi učenika Koledža i Gimnazije Mostar, dok će u galeriji Kraljice Katarine biti postavljena i izložba učeničkih likovnih radova.

Ove godine program Međunarodne mature u Koledžu ujedinjenog svijeta u Mostaru završavaju 94 učenika koji dolaze iz 28 zemalja svijeta (Albanija, Bjelorusija, Kina, Hrvatska, Češka, Egipat, Njemačka, Irak, Izrael, Italija, Kosovo, Libanon, Makedonija, Maldivi, Crna Gora, Nizozemska, Palestina, Poljska, Rumunjska, Rusija, Ruanda, Serbija, Slovačka, Španjolska, Tajikistan, Turska, UK i SAD), dok 53 bh. učenika dolaze iz 23 gradova širom zemlje.

Većina učenika i ove UWCiM generacije već je osigurala stipendije za nastavak studija na nekim od najprestižnijih svjetskih sveučilišta poput Oxforda, Princtona, Wellesleyja, Browna i drugih, navodi se u saopćenju.