BiH
0

Dani kruha u Tuzli: Učenici prikupljali novac za djecu u Africi

Piše: M. H.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Svakog oktobra u organizaciji Katoličkog školskog centra (KŠC) Sveti Franjo Tuzla, obilježavaju se Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje.

Ovim povodom u Katoličkom školskom centru Sveti Franjo danas je postavljena izložba plodova zemlje, kruha i krušnih proizvoda.

Učenici su sa svojim roditeljima pripremili i izložili razne vrste peciva od najstarijih do modernih koja se danas mogu naći u pekarama. Uz izložbeni dio pripremljen je sto za degustaciju proizvoda i posjetioci su imali priliku probati šta su učenici pripremili.

Izložba je prodajnog karaktera, a prikupljena sredstva ove godine namijenjena su za djecu u Africi.

“Današnjom manifestacijom Dani kruha obilježavamo dane zahvale Bogu na plodovima zemlje”, kazao je Vlatko Rosić, direktor KŠC Sveti Franjo.

Istakao je da se ova manifestacija u ovoj školi obilježava svake godine.

“Mi želimo odgojiti i obrazovati djecu da cijene osnovnu blagodat za život, a to je kruh”, rekao je on.

Naveo je da je kao i do sada manifestacija protkana humanitarnom notom, pa su proizvodi danas prodavani, a ta sredstva će, kako tvrdi, biti usmjerena u misiju za gradnju škola u Africi. Dodao je da se sva pripremljena hrana na današnjoj izložbi pojela i prodala.

Drugu godinu zaredom u okviru manifestacije Dani kruha upriličen je okrugli sto o temi pravilne ishrane. Učenici i profesori ove škole pripremili su adekvatne sadržaje o značaju pravilne ishrane. Izložba hrane je bila izuzetno posjećena.