Haris Silajdžić jedini kandidat
0

Danas u Sarajevu kongres Stranke za BiH

FENA
Haris Silajdžić
Haris Silajdžić
Danas se u Sarajevu u Domu mladih Skenderija održava kongres Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).

U prisustvu 520 delegata i gostiju bit će izabrana nova tijela Stranke.

"Kongres je koncipiran u tri dijela: obraćanje predsjednika SBiH Harisa Silajdžića i gostiju, izbor radnih tijela i usvajanje poslovnika o radu kongresa te izbori za organe stranke", izjavio je u petak Feni potpredsjednik SBiH Beriz Belkić.

U toku skupa delegati će se izjasniti i o amandmanima za izmjene i dopune Statuta SBiH.

"U okviru izbora za organe Stranke bit će održan izbor predsjednika stranke, Glavnog odbora, Predsjedništva, Suda časti i Nadzornog odbora", pojasnio je Belkić.

Kongres predviđa i prezentaciju programske orijentacije SBiH, prezentaciju ostvarenih političkih rezultata u proteklom izbornom periodu 2006.-2010. (parlamenti, Vijeće ministara, Vlada FBiH, Predsjedništvo).

"Na dnevnom redu bit će i izvještaj o rezultatima proteklih izbora te donošenje zaključaka kongresa", rekao je Belkić. Potvrdio je da je Haris Silajdžić jedini kandidat za predsjednika Stranke za BiH.

Belkić, kao dugogodišnji potpredsjednik SBiH i jedan od najaktivnijih članova ove stranke, nije se kandidirao niti za jednu poziciju.

"Ljudi su me predlagali, ali sam odbio kandidaturu. Čemu vakat, tome i vrijeme. Vrlo je važno u određenom trenutku povući određene poteze", rekao je Belkić.

Dodao je da će pristati biti član savjetodavnog tijela Stranke.

Kongres počinje u 11 sati.